21 perc az elégedett párkapcsolatért

Egy tanulmány megmutatja, hogyan tudjuk minimális beavatkozással megőrizni minőségi párkapcsolatunkat hosszútávon.

Házastársi elégedettség – az élet olyan kritikus területe, mint az egészség és a boldogság – általában csökken az idő múlásával. A megoldás egy rövid írásos feladat elvégzése lehet, amely segít a házastársaknak, hogy objektívebb szemszögből szemléljenek egy adott párkapcsolati konfliktust.
A Northwestern University új kutatásai azt mutatják, hogy ez az írásos gyakorlat, amely mindössze három hétperces, interneten keresztül megoldandó feladatból áll, megakadályozza, hogy a párok a kapcsolat bensőségességének érzetét elveszítsék.

„Nem akarom, hogy varázslatként hangozzon, de elég meggyőző eredményt értünk el minimális beavatkozással.” – mondta Eli Finkel, a Northwestern University pszichológia-professzora, a tanulmány vezető szerzője.

A vizsgálatban 120 pár fele vett részt az átértékeléses gyakorlatban, a másik fele nem. Két éven át négyhavonta minden házastárs értékelte a házasságát elégedettség, szeretet, meghittség, bizalom, szenvedély és elkötelezettség szempontjából. Az írásos átértékelési feladat arra kérte a résztvevőket, hogy gondolkodjanak el a legutóbbi konfliktusukon egy harmadik, semleges fél szemszögéből, aki mindkettejük számára a legjobbat akarja.

Az előzetes kutatás során mindkét csoportba olyan párokat kerestek, ahol több mint egy éve érezték úgy a felek, hogy csökkent a házasság minősége. De azoknak a pároknak, akik az átértékeléses csoportban voltak, a második év végére teljesen megszűnt az elégedetlenségük. Bár a két csoport házaspárjai egyformán komoly témákról csatáztak ugyanolyan gyakran, az online tesztes párok kevésbé nehéznek érezték ezeket a csatákat, ami segített fenntartani a házastársi elégedettséget.

„Nem csak ez a hatás jelenik meg a házastársi elégedettségben, az is kiderül, a kapcsolat egyéb aspektusaira, mint a szenvedély és a szexuális vágy, amelyek különösen ki vannak téve az idő pusztításának, is jótékony hatással van a gyakorlat.” – mondta Finkel. És ez nem társkereső minta. Ezek a hatások akkor is érvényesültek, ha a párok egy hónapja voltak házasok vagy ötven éve vagy bárhol a kettő között.

Ez a megállapítás különösen fontos lehet, mivel az alacsony házassági minőségnek súlyos egészségügyi következményei lehetnek Finkel szerint.

Finkel a bypass műtéten átesett koszorúér-betegek adatait idézi, akiknél azt tapasztalták, hogy akik elégedettek a házasságukkal, a műtét után háromszor nagyobb valószínűséggel élnek 15 év múlva, mint azok, akiknél alacsony a házastársi elégedettség.

„A házasság általában egészséges az emberek számára, ám a házasság minősége sokkal fontosabb, mint a puszta létezése.” – állítja Finkel. „Elégedett házasságban élni a boldogság és az egészség egyik legerősebb előrejelzője. Ebből a szempontból ez egyik legjobb befektetés, amit házas ember tehet, hogy részt vesz a hét perces írásos gyakorlatban évente háromszor is.”

(A tanulmány társszerzői: Erica B. Slotter, Villanova Egyetem , Laura B. Luchies, Redeemer University College, Gregory M. Walton és James J. Gross, Stanford Egyetem. Forrás: http://www.northwestern.edu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük