Új párkapcsolat válás után gyerekkel

Új kapcsolat válás után

Új párkapcsolat válás után gyerekkel

„Csillagom, itt az új apukád!”

Új párkapcsolat válás után gyerekkel bizony sokszor megvisel gyereket, felnőttet egyaránt. Mikor valaki túl van egy váláson, az egyidejűleg jelenti egy kapcsolat befejezését a volt partnerrel, nem ritkán beleértve vagyonmegosztási és gyermekelhelyezési vitákat is és a hosszú lelki folyamatot, melynek során az ember végleg lezárja magában a házasságot. Ez önmagában is elég, hogy a padlóra kerüljön egy ember és jó darabig ne tudjon új párkapcsolatot kialakítani. Ha még egy vagy több gyerkőcért is felelős, az jócskán megnehezíti a dolgát ilyen téren.

Sokan egyszerűen a randizás, az ismerkedés alkalmait sem tudják megoldani, mert nincs megfelelő gyermekfelügyelet. Aztán jön az általánosnak mondható panasz: kicsi a „felhozatal”. Vagyis nehéz korban, érdeklődési körben, külsőleg is passzoló és vonzó partnert találni.

Ha mégis alakulóban van egy új párkapcsolat, akkor nem árt néhány dologra vigyázni:

Új párkapcsolat válás után, gyerekkel: mikor kezdjek el randizni?

Válás után a gyereknek is meg kell küzdenie az új élethelyzettel. Náluk is, mint a szülőknél, vérmérséklettől függ, mikor képesek szembenézni a ténnyel, hogy ez az állapot már végleges, a szülei soha többé nem lesznek együtt. Az új kapcsolat kialakítása előtti ajánlott idő fél év, amíg a gyerekek kizárólagos figyelmet kell, hogy élvezzenek, különben úgy érezhetik, hogy mindkét szülőjüket elveszítették. Nyílt kommunikáció a helyzet kulcsa. Kérd meg a gyereket, mondja el az érzéseit, a véleményét a helyzettel kapcsolatban, különösen, ha kiskamasz vagy kamasz! Bármilyen nehéz is, de fogadd el, ha ellentétes a tiéddel! Örülj, ha bizalommal van irántad és őszintén megosztja veled a gondolatait!

Hogyan mutassam be az új partnert válás után a gyereknek?

Ezen ponton szokott feszengeni szülő, új partner és gyerek egyaránt. Először is: mikor mutasd be az új partnert? Mindenképpen egyensúlyt kell találni az elnyújtott titkolózás és hetenként „új apuka/anyuka” bemutatása között. Ha túl sokáig vársz, a gyerek úgyis megsejt valamit és kirekesztettnek érzi magát. Ha pedig minden randipartnert bemutatsz, akikről később kiderül, hogy velük mégsem jött össze a dolog, akkor a gyerek újabb és újabb veszteségeket élhet meg, mert lehetséges, hogy kötődni kezdett a családba újonnan belépett felnőtthöz. Mindenképpen ajánlatos lassan, fokozatosan bevezetni az új partnert, hogy a gyereknek legyen ideje megszokni a helyzetet és elfogadni az új személyt az életében.

Hogyan segítsek a gyerekemnek válás után, új kapcsolat esetén?

Időbe telik felnőttnek, gyereknek egyaránt, hogy megküzdjön az új helyzettel. Ráadásul a gyereknek még csak döntési lehetősége sincs, az ő feje fölött zajlanak az események. Természetes, hogy ilyenkor vegyes érzelmeket él át egy gyerek. Hallgassuk meg a kétségeit, nem ritkán erőteljes érzelmeit, de ne hagyjuk, hogy ő diktálja a játékszabályokat. Ugyanakkor az új partnerre is igaz: soha nem lép a gyerek biológiai szülője helyébe! Kivételes esetekben, ha a vér szerinti szülő teljesen eltűnik a képből, a gyerek egy idő után magától elfogadja teljes értékű szülőjének az új felnőttet, de azért nem ez az általános. A gyerekkel való, életkorának megfelelő témájú és hangulatú beszélgetések megkönnyítik számára a helyzettel való megküzdést, mivel érzi a törődést: attól, hogy a szülő randevúzik, ő még mindig ugyanolyan fontos szerepet tölt be az életében. Lényeg itt is az egyensúly: nem kell a gyereket a válás körülményeinek minden egyes részletébe beavatni.

Fontos az egészséges határok kialakítása

Ilyenkor az új élethelyzet megkeveri az addigi napirendet, szokásokat, és újra át kell gondolni az életvitelt. Persze, hogy a gyerek kiemelt figyelmet érdemel, hiszen kevés eszköze van arra, hogy sajátmaga számára biztonságos, nyugalmat adó lelki életet biztosítson. Ebben feltétlenül az őt szerető felnőttek segítségére szorul. De a szülőnek is joga van ahhoz, hogy a saját életét élje, nem kell magát föláldoznia a gyerekéért. Fontos, hogy érezze: joga van a boldogsághoz, az új párkapcsolathoz. Ha ez valódi, belső meggyőződés, akkor mindenki érezni fogja rajta, hogy ebben ő megingathatatlan és szilárd. Ez a magabiztosság kiegészülve a támogató környezet elfogadásával és segítségével pedig mindenki számára megkönnyíti az utat az új, harmonikus család megteremtéséhez.

Tudj meg többet a párkapcsolatokról! Mik az általános hibák? Te ne szúrd el! Iratkozz fel a hírlevelemre itt oldalt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük