A kirakat – és ami mögötte van

Mit mutatsz kifelé?Mit mutatsz a környezetednek?

-Hogyhogy ti még nem öltétek meg egymást? – húzzák fel a szemöldöküket a barátok, hallván a panaszáradatot, ami bizonyos emberekből ömlik. Ha ilyenkor csodálkoznak, az csupán annak a jele, hogy fogalmuk sincs, örökös nyavalygásukkal milyen érzelmeket ébresztenek a környezetükben. Pedig mindössze annyi történt, hogy a párjuk már megint nem vitte le a szemetet, megígérte, mégsem teregetett ki vagy nem várta őt meleg vacsorával. Tényleg olyan drámai lenne a helyzet? Tényleg egy kontinensre kiterjedő katasztrófával ér fel a házasságod? És tényleg azt szeretnéd, hogy a környezeted így lássa a helyzetedet? Ha igen, akkor gratulálok: a magukat sajnáltatók népes táborába tartozol. Hiszen elválni nem akarsz, mert állítod: nem tudsz. Ha átgondolnád, kiderülne, hogy a helyzeted semmivel sem lenne jobb, igaz, rosszabb sem. De remélem, valójában nem lehet célod, hogy egy rakás lócitromnak lássák a kapcsolatodat. Akkor viszont családi, baráti összejövetelek alkalmával ne áztasd el minél jobban a párod a többiek előtt, épp ellenkezőleg: ragadj meg minden alkalmat arra, hogy megdicsérd. Meglátod: több módon is pozitív irányba lendíti a párkapcsolatodat:

  1. A párod meglepetéssel veszi észre, hogy értékeled őt, ezáltal még többre lesz érted képes.
  2. Ráadásul a pozitív változás örömére valószínűleg ő is meglátja benned a szépet, a jót, sokkal inkább, mint eddig.
  3. A környezetetekben élők kedvesek lesznek hozzátok, mert nem kell kettőtök között lavírozniuk, most ki mellé álljanak.
  4. Hé! Gondoljunk már bele! Sokkal kellemesebb derűs, nyugodt, pozitív emberek között lenni, mint egymásra acsarkodó, dühöngő arcokat nézni, nemde?!

Szóval persze nem kell hamis képet festeni magunkról, hiszen nincs szánalmasabb, mint mikor kilóg a lóláb. De az is igaz, hogy nem véletlenül mondták a régiek: „A jó asszony köténye sok mindent eltakar.” Hát ha nem akarunk takargatni, ne tegyük, de vállaljuk fel azt is, ami szép, ami jó! Lássuk meg és láttassuk azokkal is, akik velünk vannak és mellettünk állnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük