A „szegény én”-szindróma

Már megint én mosom a koszos gatyád!

Ahogy nem helyes a szomszédasszonynak meg a kolléganőknek folyamatosan panaszkodni a párunkról, épp annyira káros magunkban tartani az ellenérzéseinket, panaszainkat. Csak éppen tudni kell, kire tartozik. Eltaláltad: a párodra.

„Persze, szívesen!”

Aki nem mond nemet semmilyen kérésre, csak hogy elkerüljön egy konfrontációt, az hamar azon kaphatja magát, hogy örökké elégedetlen, kihasználtnak érzi magát, befelé puffog, kesereg. Mire fölnéz a mosogatásból, már több méteres falat épített keserűségből, panaszból, ki nem mondott sérelmekből, amit már nagyon nehéz lebontani. A partner ebből persze semmit nem vesz észre, ő szóból ért. Nincs más hátra: meg kell tanulnunk kimondani az igényeinket, kiállni magunkért. A mártír-szerep nem kifizetődő. Találjunk rá megfelelő időpontot, amikor mindkét fél nyugodt, nem izgatja éppen a meccs vagy a gyerek házi feladata. Tegyünk konkrét javaslatokat egy probléma megoldására, ne csak általánosságban beszéljünk! Soha ne minősítsük negatívan a partnert, tegyünk inkább utalást a tőle elvárt magatartásra! És ha sikerül bármiféle eredményt elérnünk, ne feledkezzünk el a dicséretről! Tudod: attól mindenki szárnyakat kap.

Erről és sok más mindenről tanulhatsz az Online Párkapcsolati Tanfolyamon. Ha harmonikus, szép életre vágysz, gyere, jelentkezz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük