Amikor alig van időnk egymásra, alattomban kúsznak be a problémák

Idegesek, kimerültek vagyunk, már a szex sem működik. A mindennapos hajszában észre sem vesszük, hogyan laposodik el a kapcsolatunk. Mire ráeszmélünk, hogy baj van, rendszerint már nagy a gáz.

Mégis, akkor mi a teendő?

 

Harry Potteren edződött olvasóimnak elég lesz egy szó is: időnyerő. Már mindent értetek, ugye? Ha mégsem (meg azért a többiek számára is), kifejtem.
Amikor hullafáradtan hazaesünk a munkából, alkalmatlanok vagyunk a hosszas problémamegoldásra. Pedig a problémák szőnyeg alá söpréséből még senki nem épített várat, maximum szemétdombot. Mégis, időnként azt a kicsivel több időt, ami legalább néha, pl. hétvégenként adódik, ki kell használni „söprögetésre”: a problémák nevén nevezésére és megoldására. Ehhez nem árt némi ráhangolódás, és itt nem valami gyertya- és füstölőgyújtós, szőnyegre üléses kényszerre gondolok. (Főleg nem, ha a párodnak fáj a dereka a hosszas földön üléstől, viszketés kap a relaxációs zenétől és tüsszögni kezd a füstölőtől.) Elég egy kettesben eltöltött délután vagy este, esetleg egy pohár bor. És hogy nem lesz az egészből egetverő veszekedés?
1. Például az elején leszögezhetitek, hogy a célotok nem egymás sértegetése, hanem a kapcsolat javítása. Biztosíthatjátok egymást arról, hogy szeretitek egymást, és ezt fönn is akarjátok tartani.

2. Ne fogalmazzatok személyeskedően, hanem fogalmazzatok tárgyszerűen, nektek mi okoz problémát.

3. Ha mégis valamit sértőnek éreztetek, ne visszavágás legyen a reakció, hanem fogalmazzátok meg világosan, hogy ez nem esett jól, ezen túl pedig igyekezzetek azon, hogy a párotok mondandójából kihámozzátok a valódi üzenetet: őt mi bántja, neki mi a problémája.

4. Írjatok szeretetlevelet! A szó elszáll, az írás megmarad!

A hosszútávú párkapcsolat, higgyétek el, nem működik magától. Azért rendszeresen tenni kell. Nem elég a mindennapi betevőért robotolni, a háztartást rendezni, a gyerekeket nevelni. Mindezeken túl érzelmi igényeink is vannak, és aki erre egy „Ugyan már!”-ral rálegyint, az csak mélyen eltemette magában érzelmi vágyait, de megszüntetni nem tudta.
Tanuld meg kifejezni igényeidet! Tanuld meg érteni a párodat!
Ha a fenti négy pontról még olvasnál, ajánlom neked az online tanfolyamomat project management tools free. Itt megtanulhatod a valódi megértést, a tükrözés technikáját, és a szeretetlevél módszerét, ami bizonyított hatékonysággal működik! Töltsd le az ingyenes leckét!
http://parharmonia.hu/online-tanfolyam/

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük