Elköteleződés

Elköteleződés: tudatos döntés

Elköteleződés: tudatos döntés

Elköteleződés a párkapcsolatban

Az elköteleződés a párkapcsolatban azt a döntést jelenti, amit tudatosan hoz meg az ember a jövőre nézve: választottam párt, ismerem és szeretem őt. Elfogadom olyannak, amilyen és vele akarom leélni az életem.

Az elköteleződés előzményei

Az elköteleződés persze nem megy hirtelen, egyik pillanatról a másikra, a tartósan boldog párkapcsolat három ismérvéből kettőnek meg kell előznie, különben elhamarkodott lesz a döntés. Ez a kettő pedig: intimitás és szenvedély. Ez a kettő hozzávaló képezi azt a fundamentumot, amire egy kapcsolatot alapozni lehet, erre épülhet a valódi elköteleződés.

Az elköteleződésre való képtelenség

Manapság az elköteleződésre való képtelenség nagyon általánossá vált, elsősorban a férfiak körében. (Errről ld. Tíz csalhatatlan jel arra, hogy a párod kötelékfóbiás és Tíz dolog, amit akkor tehetsz, ha a párod kötelékfóbiás c. cikkeimet.) Mivel a házasság nélküli párkapcsolat mára már társadalmilag teljesen elfogadottá vált, épp eléggé el is terjedt. Még mielőtt az erkölcscsősz szerepében kezdenék feltűnni, sietek leszögezni, hogy semmi kifogásom nincs ez ellen, mindössze csökkent a nyomás a férfiakon, hogy megnősüljenek.

Régen – az elmúlt egy-kétezer év folyamán biztosan – társadalmi és gazdasági kényszer volt a házasság. Mikor a nemi szerepek jobban elkülönültek egymástól, mind a férfi, mind a nő jobban járt, ha megházasodott. A családi munkamegosztás is kedvezett mindkettejüknek, nem beszélve arról, hogy legális körülmények között csak a házasság keretein belül juhattak szexhez. Az elköteleződés már csak azért sem jelentett problémát, mert senki nem kérdezte, hogy megvan-e az intimitás és a szenvedély, ugyanis ezt a két kritériumot akkortájt senki nem várta el a házasságtól. Mivel gyakorlatilag nem volt válás, a házasság valóban egy életre szólt, tehát az elköteleződés végleges volta nem volt kétséges.

Elköteleződni minek?

Minek is elköteleződni, ha ideig-óráig együtt tud élni egy férfi egy nővel, feladatmegosztás, intimitás, szenvedély, szex van? Sokan egy-két hónap vagy néhány év után továbbállnak. Ilyenkor aztán indok mindig van, miért is nem tud kitartani a párja mellett, valójában utólag visszanézve bármelyik barátnő lehetett volna élete párja. Itt a probléma felismerése lehet a megoldás, akár a férfi, akár a nő részéről.

(További segítség  Tíz csalhatatlan jel arra, hogy a párod kötelékfóbiás és Tíz dolog, amit akkor tehetsz, ha a párod kötelékfóbiás c. cikkekben.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük