Ez lehet a boldog párkapcsolat titka?

Nem szeretem, amikor valaki megmondja, mi a karcsú alak, a hódító szempár, a tiszta lakás titka. Amit viszont Susan Kraus Whitbourne állít, abban azért van igazság.

A nevetés mint gyógyszer

A nevetés csodálatos gyógyszer, nagyon jót tesz az egészségnek. Hiszed vagy sem, a jó párkapcsolat egyik nyeresége az, amikor összemosolyogsz vagy együtt nevetsz a pároddal. Azok a párok, amelyek sikeresen lendülnek túl a konfliktusokon, az elkerülhetetlenül beköszöntő nehéz periódusokon, tudják, melyek a problémamegoldás konstruktív, építő útjai. A konstruktív problémamegoldás a problémára koncentrál, nem a személyre. A destruktív problémamegoldás személyeskedő.
Az egészséges párkapcsolat titkos összetevője, hogy a meg tudjuk osztani a boldog pillanatokat egymással, nemcsak a közöseket, hanem hogy együtt tudunk örülni a párunkkal. Elég nyilvánvaló, hogy a mindennapos örömök megosztása a partnerrel megerősíti a hosszútávú kötődést. Ha együtt nevetsz a partnereddel, az számára pozitív megerősítésként szolgál. Ez a pozitív visszajelzés pedig megerősíti a párod motivációját, hogy veled legyen. A pozitív érzelmek mindenképpen erősítik a pszichológiai komfortot.
Sophie K. Scott és kollégái megállapítása szerint a nevetés egyike azoknak az érzelmi megnyilvánulásoknak, amelyek képesek csökkenteni a negatív érzelmekre (pl. félelem, harag undor) adott stresszreakciókat.
A nevetés a testednek és a lelkednek is jót tesz. A kutatást középkorú és idősebb párokon végezték. A tanulmány azt vizsgálja, hogyan járul hozzá a párkapcsolat ahhoz, ahogy az érzelmeinkkel bánunk. Ez pl. azt takarja, hogyan tudsz kikeveredni a negatív spirálból, ha rosszul érzed magad. Ha képes vagy az érzelmeid szabályozására, akkor át tudod fordítani az olyan negatív érzelmeket, mint félelem,harag, frusztráció és ellenségeskedés. Aki ezt magas fokon űzi, az humoros megnyilvánulásokra is képes, amikor adott helyzetekben jól vág az esze (mindenki emlékszik az „osztály bohócára”, ugye?).
Lian Bloch és munkatársai egy tizenhárom évig zajló tanulmány adatait használták, amikor azt vizsgálták, hogy azok a középkorú és idősebb párok, amelyek képesek az érzelemszabályozásra, tehát képesek magukat kihozni az érzelmi gödörből, jobban megküzdenek-e a párkapcsolati problémáikkal. Megállapították, hogy az érzelmi szabályozóképesség a sikeres házasság első előrejelzője.
És vajon van-e különbség a nemek között e tekintetben? Na, lányok, fiúk, ha eddig kétségeitek lettek volna: megállapították, hogy a feleség érzelemszabályozása a perdöntő a hosszútávon boldog párkapcsolatban. Az ő kommunikációs képessége játssza a kulcsszerepet abban, hogy hosszútávon csupa szép és jó dolog történjék.
És akkor most eddig a kutatás, és itt jövök én. Ugyanis én nem állnék meg ott, hogy lám-lám a nő feladata, hogy egyben tartsa a kapcsolatot, hiszen erre csakis ő képes. Azért láttunk már olyan párt, ahol a férfinek is jól ment, adott esetben jobban, mint a nőnek, a problémamegoldás, a konfliktusfeloldás. A fenti megállapítás azt az örök terhet róhatja minden nőre, hogy neked aztán nincs jogod kiborulni, nincs jogod vitatkozni, hiszen több tanulmány egybehangzó állítása szerint csakis te vagy az, aki képes, ezért hát köteles megmenteni a kapcsolatot. Én megfordítanám: kedves férfiak, előttetek a pálya, lessétek el a nőktől a kommunikációs technikákat – természetesen csak azok, akik még nem vérprofik ebben. Én is tudok segíteni itt: http://parharmonia.hu/online-parkapcsolati-tanfolyam/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük