Hogyan szüntesd meg önbizalomhiányodat?

Önbizalomhiány? Építsd tovább magadat!
Önbizalomhiány? Építsd tovább magadat!

Már meglévő és leendő értékeid felismerése és fejlesztése 3 lépésben

Az önbizalomhiány oka, hogy hiányzik a mások elismerése és a saját magunk pozitív visszajelzése. Az egészséges önbizalom kialakulásához szükséges, hogy környezetünktől gyerekkorunkban megkapjuk a kellő adag elismerést. Itt elsősorban szüleinkről van szó, de a nevelőink, tanáraink elismerése is fontos, később pedig kortársainké. Ha valamelyik színtéren nem kapunk elegendő dicséretet, sérül az önértékelésünk, önbizalomhiány alakulhat ki. Ha úgy érzed, nincs elég önbizalmad, tudatosan növelheted!

Na akkor elő az A/4-es papírt!

Első feladatod: gondold végig jó tulajdonságaidat! Ha ez nehéz, minimum háromig meg ne állj! Ha úgy érzed, erősít téged, írd ki egy papírra és tedd jól látható helyre!

A második feladat hasonló: gyűjtsd össze képességeidet, mihez értesz, mit tudsz! Lehet ez szakma, karfiolleves, portörölgetés, célbadobás – tökmindegy, fő, hogy érezd: ehhez igazán értesz! (Én egyszer eljutottam odáig, hogy kiválóan tudok csomókat kibogozni…)

A harmadik: tűzz ki magad elé célokat! Gondolkodj el azon, milyen téren szeretnél fejlődni! Jobban akarsz kinézni? Kezdj el sportolni! Tudást akarsz? Tanulj meg egy nyelvet, fejleszd a szakmai hozzáértésedet vagy akár mélyülj el jobban a hobbidban! Nincs hobbid? Legyen! J Kezdj el tevékenységeket fölfedezni, térképezd föl, mi minden érdekelhet! Tessék pár tipp:

sütés-főzés

tánc

zene – stílusirányzatok megismerése, zenélés

kertészkedés

rajz, festészet, képzőművészet

filmnézés, műfajok megismerése

Nem folytatom a sort, ha felkeltettem az érdeklődésedet, egy csomó tippet találsz a neten.

Fontos: olyan célt tűzz ki, amely igényel tőled erőfeszítést, de nem megvalósíthatatlan! Tudod: a messzi célokhoz is kis lépések vezetnek. A céljaidat is írd fel a papírodra, és időről időre vedd elő, mennyit sikerült belőlük megvalósítani! Van, akit inspirál, ha időkorlátot állít maga elé. Próbáld ki, hátha jobban haladsz! Ha eléred egy-egy célodat, az már önmagában is jutalom.

Ez a bűvös 3 lépés segíteni fog, hogy sajátmagad szemében értékes légy: ahogy építed önmagad, úgy nő az önbecsülésed. Azonban itt is érvényes:

„Hiába fürösztöd önmagadban,
Csak másban moshatod meg arcodat.” (József Attila)

Aki felismeri igazi értékeidet, az kellőképpen értékelni fog téged. Ha időbe is telik, mellette még jobban meg fogsz erősödni magadban. Keress tehát magadnak megfelelő társaságot! Hidd el, a hozzád hasonlóan gondolkodó emberek köre létezik! Felejtsd el gyorsan az olyan kliséket, hogy „A mai lányok/nők…”, „A mai fiúk/férfiak…”.

Egyet azonban tudnod kell: amíg nem értél el kellő önbecsülést, addig párt is eszerint fogsz választani: „Én úgysem érdemlek meg ennél jobb nőt/pasit.” Vagy ha jön egy igazán jó, nem fogod érteni, mért van veled. Ez az őrlődés pedig jópár más problémának, pl. a féltékenységnek is melegágya visit homepage. Vagyis az ideális sorrend: önbizalom, partnerválasztás. És mivel az élet szerencsére annál sokrétűbb, semmint, hogy így le lehetne egyszerűsíteni, itt is van kivétel: aki igazán szeret és tisztában van értékeiddel, az folyamatos támogatásával hozzájárul ahhoz, hogy megszerezd a kellő önbizalmat.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük