Hogyan tovább egy kiadós veszekedés után?

Veszekedés után - hogyan tovább?

Veszekedés után – hogyan tovább?

A veszekedés természetes része a párkapcsolatok egy jelentős részének. Ez nem jelenti az, hogy az ilyen házasságok rosszak, hogy szét fognak menni, mindössze annyit, hogy a résztvevők magasabb hőfokon égnek, inkább üvöltöznek egymással, mint hogy elkerüljék a konfliktust.

Más a helyzet azoknál, akik valóban szenvednek a mindennapos veszekedéstől, harctól. Ők nem képesek egyszerűen túllendülni a szájkaratén, mint a szokásos mindennapi edzésen. Őket megviseli az egymás torkának esés, és nehezen térnek vissza a békés kerékvágásba.

Itt egy kis segítség ahhoz, hogyan lépjünk túl a veszekedésen úgy, hogy legközelebb kevesebb sérüléssel járjon:

  1. Tisztázzátok az érzéseiteket!

Használj én-üzeneteket: „Féltem, hogy…”, „Mérges vagyok, mert…”, „Úgy éreztem, nem értesz meg.”

 

  1. Osszátok meg, mit gondoltok az ügyről!

Ahány ember, annyiféle igazság. Mi a te igazságod? Mi az övé?

 

  1. Találj valamit az ő verziójában, amit meg tudsz érteni!

Ehhez persze félre kell tenni az indulatokat, mivel ez a lépés némi tisztánlátást és empátiát igényel.

  1. Ki vagytok kattanva? Ha magatokon kívül vagytok, tartsatok szünetet!

Magán kívül az ember olyan, mintha nem önmaga lenne. Éppen ezért ne folytassátok a veszekedést, míg meg nem nyugszotok, nehogy olyan találjon kiszaladni a szátokon, amit magatok is megbántok!

  1. Ismerd el a saját szerepedet!

Bár tudjuk: senki sem tökéletes, hajlamosak vagyunk mindent a párunk rovására írni. Nézz magadba! Biztos van valami, amit másképp is lehetett volna csinálni, mint ahogy csináltad! Ha most megtalálod ezt, könnyebb lesz legközelebb elkerülni! Ha csak annyi, hogy keveset engedtél látni a belső világodról, hogy fáradt/ideges, stresszes voltál, amikor vitázni kezdtetek, már egy kulcs a megoldáshoz. (Ebben az esetben pl. egy egyszerű kérés: „Hadd pihenjek egy órát, most túl fáradt vagyok ahhoz, hogy ezt megbeszéljük.”)

 

  1. Legközelebb pedig így!

Kerüljétek el a jövőben a fenti hibákat! Mit tudna a párod másképp csinálni legközelebb? Mit tudnál te másképp csinálni legközelebb?

Ha szeretnél többet tudnia párkapcsolati kommunikációról, katt ide: http://parharmonia.hu/online-parkapcsolati-tanfolyam/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük