Megbocsátás a párkapcsolatban

Megbántás, megcsalás, becsapás után megbocsássak-e neki?

Megbántás, megcsalás, becsapás után megbocsássak-e neki?

Becsapás, megcsalás, megbántás után folytassam-e vele?

Komoly dilemma előtt áll, aki ezzel a kérdéssel szembesült. És egyet most az elején leszögezek: én nem fogom Neked megmondani a tutit, hogy „nem, ha ilyen szar alak, akkor nem érdemel meg téged” vagy „igen, mindig meg kell bocsátani, mer’ az olyan magasztos”.

Ma olvastam a Facebook-on a szokásos bölcsességek között: „Van, aki könnyen feled, de van, akiben egy életen keresztül megmarad a fájdalom.” Na már most. Itt rögtön hadd oszlassak el egy óriási félreértést: nem kell kikapcsolni semmilyen memóriaegységet még változatos alkoholtartalmú italok segítségével sem, mert nem a felejtésről van szó. Igen, van, aki könnyen túlteszi magát becsapáson, megcsaláson, megbántáson, de ez lelki alkat kérdése. Őt ez a probléma valószínűleg nem is érinti. Itt valami egészen másról van szó: átélve a fájdalmat a maga teljes mélységében tudunk-e továbblépni és ha igen, hogyan?

Itt Európában, a keresztény kultúrkörben szinte természetes, hogy a megbocsátás fontosságát mint alapvető emberi képességet még az is megtanulja gyerekkorában, akit nem nevelnek vallásosan. Ez persze nem jelenti azt, hogy képes is rá, de mindenesetre érzékeli, hogy az általános elvárás ez. De nem feltétlenül kötelező, vagyis nem lehet, nem kell mindent elnézni. Hopp, egy új fogalom. Elnézni, megbocsátani – nem ugyanaz? Nem. Ha most megbocsátom Neked, hogy megbántottál, akkor abban benne van, hogy oké, látom, megbántad, borítsunk rá fátylat, ám talán szavak nélkül, de megígérted, hogy ez többet nem fordul elő. Együtt megyünk tovább a kettőnk útján, támogatva és megértve egymást. Az elnézés ezzel szemben azt jelenti, hogy megbántottál, de Te már csak ilyen vagy, elnézem Neked ezt a gyarlóságot, hiszen tudom: újra és újra meg fogod tenni. A megbocsátásban egy új, tiszta lap lehetősége rejlik, ami ráadásul nem csak a partnernek feloldozás, hanem a megbocsájtó személynek is. Ha valamit megbocsátok, az azt jelenti, hogy el tudtam engedni a fájdalmat, megkönnyebbültem, újra előre tudok nézni.

Tiszta szívből megbocsátani. Na ez nem könnyű. A megbocsátás ugyanis először egy racionális döntés, nem érzelem. Fejben elemzek, mérlegelek, értékelek, majd kijön a végeredmény: igen, ilyen és ilyen okok miatt meg már csak a lelki békém miatt is megbocsátok. Ha az elhatározás megszületett, az kiváló, de ez még nem jelenti azt, hogy érzelmi szinten is átélem, megélem a megbocsátást. Ez már az idő dolga. Idővel – és az egyre szaporodó élettapasztalatok hatására – átértékelődnek az események, veszítenek érzelmi töltetükből. Egyre jobban kívül kerülünk a fájdalmunkon és egyre elfogulatlanabbul tudjuk megítélni a valamikori megbántást.

Látjuk, hogy megbocsátani érdemes, megbocsátani megkönnyebbülés, megbocsátani hasznos. Megbocsátani jó! Akkor mégis, miért olyan nehéz néha a megbocsátás? Erről írok legközelebb.

Ha párkapcsolati problémáidra szeretnél mielőbb segítséget kapni, iratkozz fel a hírlevélre itt oldalt!

  • Elárulom neked a tartós párkapcsolat öt titkát
  • megtudhatod a menthetetlen párkapcsolat okait
  • 7 bevált megoldást nyújtok, ami megmentheti a párkapcsolatodat
  • folyamatosan frissülő blogomból újabb és újabb tudnivalókat osztok meg veled, hogyan működtesd jól a kapcsolatodat

2 thoughts on “Megbocsátás a párkapcsolatban”

barbarabarbibabi3@gmail.com'
Barbara

Igen, én is úgy gondolom, hogy aki szeret, megakar bocsátani. De, akitől nem akarnak bocsánatot, az hogyan bocsásson meg.
A párom elfelejtette a névnapomat. Megvacsoráztunk és makogott valamit, míg mosogattam, hogy nagyon zűrös napja volt.
Majd eltelt 3 nap, és mikor hazaértem találtam egy csokor virágot. De a Drágám, már nem bírt megvárni, hanem elment a barátaihoz.
Így a virág ismét azt igazolta, hogy nem szívből jött sem az ajándékozás, sem a bocsánatkérés.Mit kell ilyenkor tenni?

    t.solyomagnes@gmail.com'
    Sólyom Ágnes

    Ebből nekem úgy tűnik, hogy a párod egyáltalán nem tulajdonít olyan fontos jelentőséget a dolognak, mint te. Tényleg nem szívből jött a bocsánatkérés meg a virág. Javaslom, hogy ha lesz egy nyugodt estétek, akkor mondd el neki, mennyire rosszul esett neked, ahogy ezt intézte.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük