Menjek vagy maradjak?

Menjek vagy maradjak?

Menjek vagy maradjak?

Szakítsak, váljak vagy próbáljuk meg mégis újra?

Menjek vagy maradjak? – fogalmazódik meg sokakban a kérdés egy-egy krízis során. Ha ez a kérdés fölmerül, akkor igazából nem a kapcsolat jövője a kérdés, ez csak másodlagos. Az emögött rejtőző elsődleges kérdés: Ki vagyok én? Maradhatok-e az, aki vagyok? Biztosítja-e ez a kapcsolat a számomra az önazonosságot és azon keresztül a biztonságot?

A valódi kérdés tehát nem az: menjek vagy maradjak, hanem sokkal inkább ez: érdemes-e maradnom, vagy jobban járok, ha megyek? Az egyik kedves olvasóm azt írta erre, hogy ezt érezni kell. Nos igen, amit érzel, az egy zsigeri reakció. Ha minden csupa szép és jó, akkor ugye nem kérdés: maradok, föl se merül, hogy menjek. De mi van akkor, ha konfliktusba kerülök? Netán krízishelyzetbe? Mert rossz hírem van: a nagy kihívásokat nem úszhatod meg! Minden új élethelyzet új választóvonal elé állít, és minden muníciódat össze kell szedned, hogy megoldd a feladatot. Ilyen új élethelyzet minden családon belüli változás: gyerekszületés, válás, szülők halála, vagy pl. munkahelyi változás: munka elvesztése, új munkahely. Ezek az élethelyzetek átrendezik a család összetételét, ezért mindenki keresni kezdi az új helyét ill. az új szerepét. És ha pont a pároddal adódik a krízis? Nos, az is megkérdőjelezi az adott helyzetedet, a szerepedet. Ezen kívül érintheti az énképedet, az önbecsülésedet.

Akkor itt álljunk meg. Ha egy kapcsolati krízis az önbecsülésedet rombolja, akkor az a párodról szól vagy inkább rólad? A kérdés persze költői. Hiszen ha stabil énképpel rendelkezel, és vannak erőforrásaid, amikből az önbecsülésedet újratöltögetheted, akkor mi köze ehhez a párodnak? Persze, hogy az egész rólad szól, arról, mennyire vagy sérülékeny a kapcsolataidban. De akkor rögtön itt újra álljunk meg. Mert egy kapcsolat önmaga dinamikájában létezik, egy párkapcsolatban a szereplők folytonos kölcsönhatásban élnek, senki nem értelmezheti magát anélkül, hogy a társa ne lenne valahol a képben. Hogy hol, az is jellemzi a párkapcsolatot. Tehát jogos, hogy a párod befolyással bír az önbecsülésedre. Ha viszont ezt fölismerted, akkor itt az idő elgondolkozni azon, mennyire függsz tőle, ill. mennyire támogatjátok egymást utatokon.

Kapcsolati krízis esetén éretlen személyiség nem mérlegel, hanem a legrövidebb utat keresi: megoldás helyett szakít, vagy ha alárendelődő személyiség, akkor meghúzza magát, akár a teljes önfeladásig konzerválja a rossz élethelyzetet és kényszerből marad.

Hogy menjek vagy maradjak, azt érett személyiség esetén az határozza meg, mennyire bízik a jövőben, mennyire tud önmaga maradni, mennyire optimista, akár túlzottan is. Hiszen a jövőnek megelőlegezett, ésszel megszavazott bizalom építő jellegű. Itt is érvényesül az önbeteljesítő jóslat jelensége: ha jót várok, elkötelezetten, de határozott keretek között, az a jó hajlamos beteljesülni.

Itt azonban fontos szerepe van a racionalitásnak: nem gyomorból hozunk döntést, amit később esetleg megbánunk, hanem átgondoltan. Mérlegelve, mit nyerek, mit veszíthetek, ha megyek, ill. ha maradok. Az mindenesetre illúzió, hogy minden gondomtól megszabadulok, ha a jelenlegi páromtól megszabadulok. Hogy majd jön a következő, aki végre az Igazi lesz, aki valóra váltja minden vágyamat, a szememből, sőt a hátamról leolvassa minden gondolatomat, és egyáltalán: ő hozza el nekem a boldogságot. Aki így gondolja, az roppant veszélyeztetett a kapcsolataiban: újra és újra csalódás fogja érni, és előbb-utóbb föl kell ismernie, hogy az az ember, aki őt olyan módon boldoggá teszi, ahogy azt ő elképzeli, még nem született meg. (Nem is fog, ezt én teszem hozzá.)

Nem állítom, hogy minden kapcsolat megmentendő, szó sincs róla. De azt igen, hogy ahogy a problémát magunkban hordozzuk, úgy a megoldást is. A párodnak nem feladata, hogy boldoggá tegyen téged. A boldogságod kulcsa nálad van. Ha eddig a párodtól vártad, hogy boldoggá tegyen, akkor ki kell ábrándítsalak: nagyon kiszolgáltatott helyzetben vagy, ha tőle függsz! Akkor jársz a legjobban, ha attól függetlenül, hogy vele maradsz vagy nélküle mégy tovább, a kezedbe veszed a saját sorsodat.

Olvass többet párkapcsolati kérdésekről itt:

Hírlevélfeliratkozás

Email*
Név*
Hogyan szólíthatlak?


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük