Mérgező párkapcsolatok

Mérgező párkapcsolat - alárendelő párkapcsolat
Mérgező párkapcsolat – alárendelő párkapcsolat

Mérgező párkapcsolatban élni olyan, mint egy veszélyeshulladék-lerakó tőszomszédságában: folyamatosan szivárog át a kertbe az idegméreg, te érzed, hogy valami nem stimmel, hogy nem érzed jól magad, de mivel igazán nagy tragédia nem történik, viseled a folyamatos támadást, míg végül sikeresen elpusztít. Mert ha trágyalé lenne, az más: az legalább bűzlik, a szar nem akar másnak látszani, mint ami. De itt egészen másról van szó.
Ide tartoznak a viccesnek szánt, ám sértő megjegyzések: „Hiszen szőke vagy!”. Az elfelejtett vagy viszonzatlan szívességek, a természetesként elkönyvelt kedvességek, ajándékok, az érzések, gondolatok semmibe vétele. A mérgező párkapcsolatok tipikusan alárendelők, tehát két ember kell hozzá. Nem csak az, aki megteszi, hanem az is, akivel ezt meg lehet tenni. Hogy miért? Mert fél a szeretett személy elvesztésétől, konfliktuskerülő, esetleg gyerekkora óta hozzászokott ehhez a bánásmódhoz. Az érzés mindenesetre keserű: adsz, egyre csak adsz, várod a viszonzást, és mire rájössz, hogy hiába, addigra azzal a ténnyel kényszerülsz szembenézni, hogy használnak, kihasználnak.

A könnyebben járható, ám pokolba vezető út

Aki mérgező párkapcsolatban él, az, mivel fél az érzéseit, szükségleteit nyíltan kifejezni, könnyen passzív-agresszív üzemmódba válthat. Példák:
– Ha én nem mosogatok el, akkor senki.
– Szétmegy a fejem ettől a zajtól.
– A száraz ruha már örökké a fregolin marad?
Az ezzel a probléma, hogy a beszélő azt gondolja, hogy világos az üzenete, de a hallgató, aki többnyire kizárólag a saját igényeivel van elfoglalva, ezt nem képes dekódolni. Magyarán: falra hányt borsó, nem érthető közlés. Ahhoz, hogy a partner megértse a szándékot, konkrét kéréssel kell előállni, amiből az önző pár is kénytelen lesz érteni az üzenetet:
– Légy szíves, mosogass el!
– Kérlek, halkítsd le a zenét!
– Szedd le, légy szíves a szárítót!
A negatív közléseket („Én nem,…senki”, „örökké … marad”) pozitívakká változtattuk. Így megnyitod a párbeszédet egy lehetséges megoldás felé. Ha mégsem, akkor legalább tudod, hányadán is állsz a pároddal, hogy számára mennyire fontosak a te igényeid a párkapcsolatban.

Honnan tudhatod, hogy mérgező párkapcsolatban vagy benne nyakig?

Yvette Bowlin 5 tényezőt ír le, ami a mérgező kapcsolatokat jellemzi, itt olvashatod az én kiegészítéseimmel:
1. Úgy tűnik, mintha semmit nem csinálnál jól
A partnered folyamatosan elnyom. Kritizálja a személyiségedet, és te állandóan szégyelled magad. Csak akkor érzed, hogy megkegyelmez, ha aláveted magad az ő érdekeinek, ha teljesíted a kívánságait.
2. Minden róla szól és semmi sem rólad
Természetesen neked is vannak érzéseid, de a partnered hallani sem akar róluk. A kapcsolatotok nem kétoldalú, ahol hangot adhatsz a véleményednek, amit a párod meghallgat, számításba vesz és tisztel. Ahelyett, hogy elismerné az érzéseidet, harcol veled, míg csak az övé nem lesz az utolsó szó.
3. Előbb-utóbb már nincs egy perc, amit élveznél vele
Minden nap egy új kihívás. Nincs lazítás, csak ha nincs jelen épp az életedben. Így alig várod, hogy végre kimozduljon. Az a szándéka, hogy a viselkedésedet kontrollálja, valójában a boldogságod korlátozására megy ki. Magához köt, mivel érzi, hogy vele nem vagy boldog, de tudja, hogy másokkal jobban éreznéd magad. Más eszköze, hogy megfogjon, nincs, csak a szóbeli vagy rosszabb esetben a tettleges erőszak.
4. Kényelmetlen számodra, hogy önmagad légy mellette
Nem tudod szabadon kifejezni, amit érzel, gondolsz. Meg kell játszanod magad előtte ahhoz, hogy elfogadjon. Míg egy szép napon rájössz, hogy már nem ismersz magadra.
5. Nem változhatsz, nem fejlődhetsz
Ha fejlődni, változni akarsz, a párod morgással, morcos viselkedéssel és hitetlenséggel reagál. Szó sincs arról, hogy bátorítana és támogatna elhatározásodban. Épp ellenkezőleg: minden módon korlátoz, hogy elérd célod. Ragaszkodik ahhoz a képhez, amit rólad alkotott, és hogy te már örökre olyan maradsz.
Ha föntiek közül akár egy is igaz rátok, akkor ideje elgondolkoznod, hogy vajon több jót tartogat-e számodra ez a kapcsolat, mint amennyi rosszat.

Hogyan tudsz befejezni egy mérgező kapcsolatot?

Íme az öt lépés, amivel kezedbe veheted az sorsodat, és véget vethetsz az életedet mérgező kapcsolatnak:
1. Nézz szembe a tényekkel!

• Energetizál vagy leszív a pároddal töltött idő?
• Szeretnél sokat vele lenni vagy inkább nem?
• Sajnálod őt? Ez az egyik elsődleges, amit iránta érzel?
• Időről időre nála keresel olyan visszajelzést, amilyet soha nem ad?
• Folyton csalódottan jössz ki a vele való párbeszédből a megjegyzései és a viselkedése miatt?
• Többet teszel a kapcsolatért, mint ő?
• Szereted még egyáltalán?

2. Azonosítsd a rejtett nyereséget!
Minden kapcsolatban, még a mérgezőben is, vannak rejtett nyereségek. Különben miért maradnál benne? Tehát azonosítsd a titkos hasznot! Állapítsd meg, hogy te mit kapsz ettől a kapcsolattól. Azt érzed, hogy a párod mellett vonzó és szexi vagy? Vagy olyan nyomorúságosnak látod az ő életét, hogy mellette a te életedre igazán nem lehet panasz? Esetleg bár elnyom, de ebben az is benne foglaltatik, hogy soha egy sárga csekket nem kell feladnod, soha egy utazást intézned, mert minden szál az ő kezében fut össze, tehát a lakhelyed tulajdonképpen kalitka ugyan, de színaranyból? Vagy verbálisan agresszív szüleidre emlékeztet, ezért ismerős az érzés?
3. Érezd jól magad nélküle!
Keress magadnak olyan elfoglaltságot, amihez nincs szükséged a partneredre! Nem vagy hozzánőve, felnőtt, szuverén lény vagy, aki az élet sok-sok területén találhat élvezetes időtöltést, értékes embereket. Régen jártál kirándulni? Szerettél táncolni! Nosza, újítsd fel a hobbijaidat! Kedved támadt valami újhoz? Keress társakat vagy csak simán iratkozz be egy klubba, legyen az jóga, operabarátok köre vagy meditációs tanfolyam. Ahhoz, hogy jól érezd magad, ki kell lépned a megszokott, sivár köreidből. Keresd meg a barátaidat és minden elképzelhető módon emlékeztesd magad arra, hogy nem vagy köteles rosszul érezni magad. Határozd el, hogy juszt sem leszel szomorú, megbántott vagy dühös. Ha bármi ilyesmi közelít, ott a telefon, ott a táncklub!
4. Vedd körül magad társasággal!
Nem feltétlenül jelenti, hogy mostantól kezdve húszfős bulikban kell megjelenned, mindössze annyit, hogy mindig legyenek társaid, akikkel meg tudod osztani örömödet, bánatodat. A lazább kapcsolatok is ide tartoznak, mindössze tudni kell tartani a határokat: alkalmi aerobicos társaidra nem zúdítod rá a szerelmi életed részleteit, ahogy remélhetőleg ők se rád. Ha mégis ilyesmibe kerülnél, vedd észre: megint mérgező kapcsolat vár rád, ahol aki rád csimpaszkodik, az nem kellőképpen tartja a határokat. Tudj disztingválni, válogasd meg, kivel töltöd az időd, elég drága az hozzá!
5. Gyógyítsd a szégyenérzetet!
A sötét múlttól csak úgy tudsz megszabadulni, ha a fényes jövő ígéretét vetíted magad elé. Gyógyítsd meg azokat a részeidet, amelyek vonzzák a mérgező kapcsolatokat! A régi, mérgező kapcsolataidat értelmezni, megérteni, mit kerestél bennük, általuk, most a legfontosabb belső munkád. Ha megértetted, esélyed van a továbblépésre. Ehhez meg kell magadnak bocsájtanod a szerepeket, amiket a mérgező párkapcsolatban játszottál, és hinned kell, hogy megérdemelsz egy minden tekintetben kielégítő, harmonikus, kiegyenlített, boldog párkapcsolatot.
Ha magadra ismertél akár csak részben is, neked szól az ajánlatom, ami segítségével meg tudod valósítani a föntieket:
Határozott NŐ vagyok! – önérvényesítés magabiztosan

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük