Páros vállalkozók, akiknek összejött 1.

Manapság sokan választják munkaformául a vállalkozói létet. Vagy kényszerből, vagy mert így kényelmesebb. Ez legalább annyi buktatóval jár, mint amennyi könnyebbséggel. Sorozatomban olyan párokat szeretnék bemutatni, akik közös vállalkozásban dolgoznak. Hogyan oldják meg a mindennapjaikat? Milyen nehézségekkel találkoznak? Hogyan birkóznak meg ezekkel?

Elsőként ismerkedjetek meg Fülöp Olgával és Károllyal, a Számpatikussal és a Számtechnikussal.

 

Mindketten vállalkozók vagytok. Miért választottátok ezt a formát a munkátokban?

 Közös cégünk van, amit mindketten másodállásként kezdtünk felépítgetni. Az én „bizniszem” már főállásúvá alakult, Karcsié még csak most indul. Ő 15 éve tervezi, hogy egyszer a saját ura lesz. 2015-ös célunk ennek a felfuttatása. Sajnos nálam a szokásos gyerekek utáni munkába vissza menetellel volt a gond. 2 gyermek után 2 különböző helyre akartam visszamenni, és egyik se úgy alakult, ahogy terveztem, pedig csak 1-1 évet töltöttem otthon, nem is hármat. Amennyire nem voltam vállalkozó típus anno, most teljes fordulatot vett az életem. A két pici gyermekem mellett ez most számomra teljesen ideális, hiszen magam osztom be az időmet.

Mivel foglalkoztok?

Én vagyok a Számpatikus, aki kisvállalalkozói könyveléssel, bérszámfejtéssel és tanácsadással foglalkozik. Ahogy egyik ügyfelem jellemzett, „anyabarát” könyvelő vagyok. Karcsi a Számtechnikus, ő a kis- és mikrovállalkozások segítője informatikai és számítógépes problémáik megoldásában.

Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár, hogy önállóan dolgoztok?

Hatalmas előnye a rugalmas időbeosztás, és hogy a magunk urai lehetünk. Viszont hatalmas felelősség is egyben, és anyagilag egyelőre nagyon bizonytalan a jövő.

Nincs negatív kihatással a magánéletetekre ez a fajta életmód? Nem vagytok túl sokat együtt? Nincs olyan, hogy folyton csak egymást kerülgetitek? Tudtok másokra is időt szakítani?

 Egyelőre még nem vagyunk „összezárva” olyan régóta, hogy nagyon éreznénk ennek hátrányait. Az viszont egyértelmű, hogy azt várjuk a dologtól, hogy ezáltal több időnk lesz egymásra és a gyerekekre, hisz magunk osztjuk be azt és nem a fejünk fölött döntenek róla. Valamint eddig hétköznapokon csak este tudtunk együtt gondolkodni, tervezni és segíteni egymást, ami rengeteg energiát emésztett fel, most viszont remélhetőleg több idő fog jutni a pihenésre is, mert már nagy szükségünk van rá.

Nem túlságosan zárt világ, amiben éltek? Nem lenne inspirálóbb egy hagyományos munkahely kollégákkal, főnökökkel?

 Én az elején nagyon féltem, hogy mi lesz velem egyedül, hiszen egy könyvelőirodában mégiscsak van egy támogató közösség, ahol mindenféle szakmai problémát meg tudnak vitatni az emberek. Viszont szerencsére a mai kor vívmányainak köszönhetően sosem érzem magam magányosnak és elhagyatottnak. Elég jó kis szakmai csapattal vettem körül magam, ahol mindig kapok választ a kérdéseimre. És természetesen a hosszabb távú tervek között szerepel az is, hogy irodánk 5-6 fősre bővüljön.

Miben tudtok segíteni a Párharmónia blog olvasóinak?

 A Számpatikushoz lehet fordulni mindenféle adózási, könyvelési problémával. Ő itt érhető el: http://szampatikus.hu/  és https://www.facebook.com/szampatikus

A Számtechnikust pedig  mindenféle hardveres, szoftveres problémával hívhatod: http://szamtechnikus.hu/ és https://www.facebook.com/szamtechnikus

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük