Páros vállalkozók, akiknek összejött 2.

A sikeres vállalkozópárokról szóló sorozat második részét láthatod. Ezúttal Dala Emőke és Szalai János, a http://penzkapu.hu tulajdonosai válaszolták meg kérdéseimet. Sok-sok év sokrétű pénzügyi tapasztalatait szeretnék megosztani kezdő vállalkozókkal, hogy számukra már könnyebb legyen az indulás, hogy a fölösleges vargabetűket elkerüljék.

Mindketten vállalkozók vagytok. Miért választottátok ezt a formát a munkátokban?

A fő mozgatórugó az volt, hogy már a leendő ügyfeleink „nyaggattak”: Mikor indítjátok végre el a vállalkozást? Az alkalmazotti létforma kötöttségei nem tették lehetővé, hogy elég rugalmasan szolgáljuk ki őket.

Egy vállalkozás sokkal nagyobb szabadságot ad. Főleg időbeosztás, és a felmerülő lehetőségek kihasználása terén. (Mert lehetőség mindig van!) Arról nem is beszélve, hogy kalandosabb életet élhetsz.

Mivel foglalkoztok?

Mindig a meglévő tudásunkat és tapasztalatainkat kombináljuk újabb és újabb módon. 20 éve nyílt egy piaci rés, amit nagyon jól kihasználtunk. Mivel bezárult, szomszédos területre váltottunk. Eddig szívtuk magunkba a tudást, most már szeretnénk másokkal is megosztani.

Jelenleg kezdő vállalkozók számára sikerélményt árulunk. Rengeteg időt és pénzt spórolnak avval, hogy elkerülhetik a fölös vargabetűket. Végigvesszük azokat a kulcspontokat, amiken már az elején megbukhat a vállalkozás. Ezek közül csak kettő: a pénzkezelés és a megfelelő kommunikáció. Fura módon a párkapcsolatokban is ezek okozzák a legtöbb konfliktust.


Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár, hogy önállóan dolgoztok?

Kezdjük a hátrányokkal, mert ezeket kevesen ismerik. Ha alkalmazott vagy, a munkáltatód szinte mindenről gondoskodik. Megszervezi a termelést, vevőket szerez, időben kifizeti a béredet. Berendezi az irodádat vagy éppen az üzemcsarnokot. Neked már „csak” bele kell ülni a készbe és el kell végezni a Rád bízott feladatokat.

Vállalkozóként minden a Te nyakadba szakad. Ha nem adsz el, aznap lehet, hogy nem vacsorázol.

Ha viszont jól dolgozol, a határ a csillagos ég! Főként, ha kreatív vagy, és nem szereted a Rád erőltetett megoldásokat.

Nincs negatív kihatással a magánéletetekre ez a fajta életmód? Nem vagytok túl sokat együtt? Nincs olyan, hogy folyton csak egymást kerülgetitek? Tudtok másokra is időt szakítani?

Igen, ezek valós veszélyek. Amikor egy vállalkozást beindítasz, az szinte 24 órát követel, és ez bizony komoly súrlódásokhoz vezethet. Utána viszont a működtetés épp elég feladatot ad ahhoz, hogy sokszor egész nap ne is lássuk egymást.

Mivel az idődet nem a főnök, hanem Te magad osztod be, épphogy több, és nem kevesebb idő jut másokra.

Nem túlságosan zárt világ, amiben éltek? Nem lenne inspirálóbb egy hagyományos munkahely kollégákkal, főnökökkel?

Pont fordítva! Vállalkozóként kinyílik számodra a világ. Sok olyan érdekes embert ismerhetsz meg, akivel alkalmazottként esélyed sincs találkozni. Kollégák és főnökök természetesen itt is vannak, de van egy nagy különbség: Alkalmazottként arra vágysz, hogy egyre feljebb araszolj a „szamárlétrán”. Itt viszont az egész létra a Tiéd, és magad választhatod meg a munkatársaidat.

Még annyit, hogy az internet korában a közösségek egyre inkább nem földrajzi, hanem érdeklődési alapon szerveződnek.

Miben tudtok segíteni a Párharmónia blog olvasóinak?

Sokan nem gondolnák, hogy egész életük maga egyetlen nagy vállalkozás. Ez pedig tanulható. Pl. itt: http://penzkapu.hu/legyen_orom.htm

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük