Párterápia helyett: megoldásközpontú pársegítség

Párterápia a mindennapokban

Párterápia helyett: megoldásközpontú pársegítség

Párterápia helyett: megoldásközpontú pársegítség

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül. Megdöbbentő, de sokan nem tudják ezt az egyszerű tényt. Viszont előbb-utóbb eljutnak addig, hogy a párkapcsolatuk menthetetlen, mert nem képesek már egyedül megoldani a problémáikat. Ilyenkor szokott a képbe kerülni (jobb esetben) a párterápia. Rosszabb esetben szétválik a pár, és azt reméli, egy új partnerrel majd minden sokkal szebb lesz, jobb lesz. Hogy ez mekkora tévedés, arról azok számolhatnak be érzékletesen, akik többször is elváltak, vagy kapcsolatról kapcsolatra vándorolva várják újra és újra az igazit.

A párterápia helye a konfliktusmegoldásban

Ezzel szemben az az igazság, hogy mi magunk vagyunk azok, akik optimálissá (nem tökéletessé!) tehetjük a párkapcsolatunkat: a megoldás bennünk van!

Ha úgy érzed, kettesben már nem juttok tovább

Amit én kínálok, az nem hagyományos párterápia, hanem megoldásközpontú pársegítség.

Párterápia és a megoldásközpontú pársegítség

A megoldásközpontú pársegítség nem hagyományos párterápia. Bár vannak egyezések, ez egy lényegileg más eljárás.

Miben különbözik a hagyományos párterápiától a megoldásközpontú pársegítség?

  • A párterápiához képest nem két terapeuta kezeli a párt, hanem egy kísérő vezeti őket a megoldás felé. A nem ítélkező szemléletmód ebben a segítő helyzetben elengedhetetlen, így képes azonosulni mindkét fél álláspontjával.
  • Gyors eljárás, itt nem sokat vájkálunk a múltban, inkább a jövőre koncentrálunk.
  • Bár a szavak jelentősége nagy, a megoldásközpontú pársegítség elsősorban cselekvésfókuszú.
  • A párterápiában gyakori a pár további konfrontációja. A megoldásközpontú pársegítség ezt sokszor el tudja kerülni.
  • Mivel megoldásokra fókuszálunk, kreatív energiák aktiválódnak, jó hangulatúak a megbeszélések, nem vitatkozás és panaszkodás tölti ki az időt.

Hogyan zajlik a segítő folyamat?

  1. Az első alkalommal megismerkedünk egymással, a pár felvázolja a problémá(ka)t. Ekkor kiderül, tudunk-e együtt dolgozni. Fontos, hogy a pár elkötelezett legyen a megoldás iránt, hiszen így tudunk egy irányba haladni. Megbeszéljük, előreláthatóan hány alkalommal fogunk találkozni. Egy alkalom egy órás.
  2. Következik a megoldási szakasz, megoldási módozatokat keresünk, igyekszünk lépésekre bontani, majd ellenőrizni, mit sikerült megvalósítani. Minél kompromisszumkészebbek a partnerek, annál hamarabb lezárható ez a szakasz.
  3. Mindeközben helyes kommunikációs technikákat követünk, mivel a kommunikációs hibák tovább ronthatják a meglévő konfliktusokat.
  4. A lezárási szakaszban a pár már érzi, hogy a tanult technikák segítségével egyedül is boldogul a továbbiakban, így a segítő folyamat véget érhet.

Párterápia alatt és megoldásközpontú pársegítség közben is fontos szem előtt tartani, hogy az eljárás önmagában nem garancia a sikerre! Ha a felek nem hajlandók valódi változtatásra, akkor nem várható valódi eredmény sem. Tehát elengedhetetlen a szándék, hogy a pár együtt akarjon maradni, együtt képzelje el a jövőjét. Hiszen saját életednek ki lenne a legprofibb szakértője, ha nem te!

Ha úgy döntöttél, hogy felkeresel, ide írj nekem: info@parharmonia.hu

Sólyom Ágnes

párkapcsolati súgó