Tíz dolog, amit akkor tehetsz, ha a párod kötelékfóbiás

Ha olvastad az előző blogbejegyzésemet, bizonyára emlékszel, hogy a kötelékfóbiás emberről írtam. Most összegyűjtöttem tíz dolgot, amit önmagad védelmében tehetsz, ha fönnáll a veszély, hogy egy kötelékfóbiás, elköteleződés fóbiás hálójába kerültél, íme:

 1. Először is: légy nagyon óvatos! Aki elolvad minden szavadtól, minden pillantásodtól, holott még csak nagyon rövid ideje ismeritek egymást, az elgondolkodtató. Még nem is ismer, szinte szándékosan erőlteti a kapcsolat minél szorosabbra fűzését. Vajon milyen alapon ítél? Vajon érett ember az ilyen? (Helyes válasz: nem.) Tehát csak lassan a testtel!
 2. Ha feltámadnak benned a védelmező ösztönök, akkor valószínű, hogy épp erre játszott. Minden volt partnere szemét, aki kijátszotta őt, nem értette meg őt, nem értékelte őt megfelelően. De most! Rajtad egyszerűen érzi (!), hogy minden másképp lesz! – Khm… Ideje racionális vizekre evezni. Mint mondják: kettőn áll a vásár: nem képzelhető el, hogy kizárólag a volt partnerei a bűnösök. Tehát: legyen az ilyesmi nagyon gyanús!
 3. Ha kizárólag Budán hajlandó veled kéz a kézben sétálni, Pesten nem, tűnjön fel! Mert az oka nagy valószínűség szerint, hogy Pesten mással járkál kéz a kézben. (Vagy alvég-felvég, belváros-külváros, stb.)
 4. Ugyanez pepitában: ha a hétnek mindig csak bizonyos napjain ér rá, szintén feltűnő egy idő után. Ha nem maradhatsz a lakásában, sőt: ha nem lépsz le, majd’ szétveti az ideg: még akkor sem természetes, ha nincs vetélytársad a háttérben.
 5. Mikor kizárólagosságot élünk át egy másik ember életében, hajlamosak vagyunk megfeledkezni a többi emberről. Ápoljuk csak továbbra is baráti, rokoni kapcsolatainkat, egyrészt, mert azok önmagukban is fontosak, értékesek, másrészt pedig csúnya pofára esés lehet belőle, mikor egy szép napon kötelékfóbiás párunk eltűnik az életünkből, és ott állunk érzelmileg kifosztva, magányosan. Vigyázat: a nehézsúlyú elköteleződés fóbiás még az azonos nemű barátokra, még a rokonokra is féltékeny! Sebaj: öltsünk erős páncélzatot és vessük meg a lábunkat a nekünk járó jogok talaján! Pl. ami emberi kapcsolatainkat illeti.
 6. Valószínűleg számtalan partnerkapcsolata volt már a jelenlegi előtt, így rengetegféle konfliktushelyzettel találkozott már. Ezekben persze kiválóan kiismeri magát, hiszen valamennyinek volt ő már szenvedő alanya. Így hát nagyon érzékeny a te problémáidra. Mit is mondhatnánk: ha elítéli elődjeinek viselkedését, vállalhatatlan tulajdonságait, mindössze a maga fényezésére rendezkedik be: „ő bezzeg nem olyan”, pedig hogyne lenne olyan, hiszen kívülről ismeri az összes sztoridat! Miért is? Azért, mert egyszer ő is részese volt ugyanennek a sztorinak – más szereposztásban. Fülelj rá!
 7. Élesítsd a hallásodat! Amikor az ember szerelmes, hajlamos csakis a pozitív üzeneteket meghallani. Pedig utólag visszagondolva tényleg, elhangzottak gyanús dolgok. De ha „kerítésen belül van”, vagyis sikeres volt a hódítás, akkor már köszöni szépen, inkább nem kérne belőle. Vedd észre! Minél előbb, annál kisebb a sérülés.
 8. Légy önálló! Egyrészt bénítólag és frusztrálólag hathat rá, ha bármiben a segítségére szorulsz, másrészt szokd meg, hogy rá nem lehet számítani! Meglátod: az önbizalmad jelentősen megnövekszik, ahogy megtapasztalod, hogy nincs szükséged rá, mert simán beversz a falba egy szöget, a szomszéd Mariska néni ezer örömmel főz neked hétvégén, Mariska néni unokája pedig Word-öt telepít a gépedre és még egy vírusirtást is lefuttat. (Jól van, vízvezetékszerelőt tényleg hívni kell, de kiderül, hogy ő meg a Mariska néni unokaöccse.)
 9. Légy hiperérzékeny a hülye kifogásokra! Ha egyszer csak minden előzmény nélkül idegesíteni kezdik olyan jelentéktelen dolgok, amiket eddig észre sem vett, nem az a valódi probléma! Ha egyszer csak szúrni kezdi az ebédlőasztal melletti szobanövény levele, lehetetlen a fürdőszobád berendezése, ahol semmit nem lehet megtalálni vagy a sarki közértben nem lehet kapni a kedvenc felvágottját, akkor jogos a megrökönyödésed. Egészen addig, amíg rá nem jössz, hogy ezek üres kifogások annak leplezésére, hogy nem meri szemedbe mondani: ő már befejezné ezt a kapcsolatot. Próbálja ellehetetleníteni magát, hát tedd meg neki a szívességet és búcsúzz el tőle szépen! Az elköteleződés fóbiás majd valószínűleg megpróbálja visszarimánkodni magát, ezt sokszor el lehet játszani. Te döntöd el, hányszor kezded vele újra. Azért egy idő után lásd be: nincs jövője ennek a kapcsolatnak, mert nem fog megváltozni.
 10. Persze, a szerelem rózsaszín köde száll az ember szemére, és gondosan elaltatja a köd mögött ugráló aprócska ördögöt, aki időnként előugrik és kellemetlenkedni kezd. Ám egy idő után nincs mese: szembe kell nézni a kis ördöggel, hidd el, jót akar neked! Lassacskán szokj le erről az emberről, hidd el: nem érdemli meg az odaadásodat, a szerelmedet! Ne is kutakodj a tárcájában babydoll-számlák, a telefonjában rejtett üzenetek után: nem éri meg a fáradságot. Vegyen a hajód új irányt: kifelé ebből a kapcsolatból, szemedet szegezd mostmár más, távolabbi célokra! Higgy az ösztöneidnek!

Ha most fájdalmas szembenézni a föntiekkel, gondolj arra, hogy minél tovább hagyod a tüskét a sebben, annál jobban elmérged, és sokkal jobban fog fájni, ha csak később szánod rá magad a gyógyulásra: a változtatásra free project management tools. Szabj határokat! Légy tisztában az értékeiddel, próbáld ki az egyedüllétet és tudd: a kép, amit mutatsz magadról, az egy nagyon fontos szűrő. Ha rögtön a kapcsolat elején határozottságot és talpraesettséget mutatsz, kiszűri a nem melléd valókat. Merj változtatni, merj olyan lenni, aki nem felel meg akárkinek!

A párkapcsolati kommunikáció az egyik leglényegesebb eleme a sikeres, hosszútávon boldog párkapcsolatoknak.

 • Hogyan értetheted meg magadat pontosan, félreértések nélkül?
 • Mit miért mond a párod?
 • Miért aggodalmaskodik?
 • Miért dühös?
 • Hogyan szerelheted le a szeszélyeit?

Ha a fenti kérdések közül akár csak egy is érdekel, neked való az Online Párkapcsolati Kommunikációs Tanfolyam. Katt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük