Új párkapcsolatok – Miért flörtölünk?

Új párkapcsolat - Miért flörtölünk?

Új párkapcsolat – Miért flörtölünk?

A flörtölés okai

–          Szia, jó a pulcsid! Teveszőr? Mert még látszik a két púpja!

Ugye már mindenki hallott vagy mondott hasonló frappáns szédítő dumát. Ha kínos heherészéssel tarkított feszengés lett a vége, az nem a véletlen műve.

De vajon miért is flörtölünk? A fönti kényszeredett csajozós duma nyilvánvalóan ismerkedési célból született meg. Hogy mennyire sikeres, az már más lapra tartozik, mint ahogy az is, hogy milyen „taktikával” érhetnek el a fiúk nagyobb sikert, ha ismerkedni akarnak.

Nem tudom, vajon Dr. David Henningsen milyen sikereket ért el a nők körében, mindenesetre kutatásra érdemes területnek tartotta a flörtölés művészetét. Ő hat okot talált a flörtölésre:

  1. Lehet flörtölni kapcsolati okokból. Ha valaki a létező kapcsolatát akarja átalakítani, pl. a barátságot párkapcsolattá változtatni vagy alkalmi kapcsolatát megszilárdítani.
  2. A flörtölőt hajthatja a másik érdeklődésének feltárása is, vagyis hogy akivel flörtöl, az mutat-e hasonló érdeklődést iránta. Tehát érdekel téged valaki, flörtölsz vele. Hogy reagál? Visszaflörtöl? Mosolyog? Hosszan a szemedbe néz?
  3. Néha szórakozásból flörtölünk. Lehet azért flörtölni, mert mindkét felet mulattatja, vagy mert az idő eltöltésének ez egy játékos módja.
  4. Van, aki a flörtöt eszközként használja bizonyos célok eléréséhez. Meghívjon egy italra? Vacsit készítsen vagy elvigyen bevásárolni? Ezt a jelenséget írja le ez a pont.
  5. Nagyon gyakori az elismerés iránti vágy okán űzött flörtölés. Ez a motívum arra vonatkozik, amikor valaki a saját önbecsülését akarja megerősíteni vagy növelni. Azaz másokkal való flörtöléskor jól érezzük magunkat a bőrünkben és pozitív visszajelzések erősítenek meg bennünket.
  6. Természetesen a szex a legfőbb indíték. A legtöbb flörtüzenet fizikai vonzalom hatására születik, vagy mert a flörtölő szívesen szexelne flörtpartnerével. De persze mindenki ismeri a kivételeket, mikor a fizikai vonzalom kizárt: barátnőnk lovagiasan udvarló nagypapájával vagy a ház kopaszodó közös képviselőjével flörtölni más kategória, inkább a 3. vagy 4. ponthoz tartoznak.

 

Henningsen a legtöbb flörtnél kevert okokat írt le a flört motívumait kutató tanulmányában. Azt is megállapította, hogy a férfiak elsősorban szexuális motivációból flörtölnek, míg a nők inkább kapcsolattartási és szórakozási okokból. (A többi motívum esetén nem volt a nemek között számottevő eltérés.) Mégis: az összesítésből kiderült, hogy a legtöbb flört célja kapcsolat létrehozása.

Tehát fiúk, ha egy lány rátok mosolyog a válla fölött átnézve, majd elkapja a tekintetét, készüljetek! Ha pedig haját hátradobva újra odanéz, akkor indulás!

De mi a helyzet, ha valaki meglévő párkapcsolata mellett érez folyamatos flörtölési kényszert? Ti elítélitek? Lehet, hogy legközelebb erről írok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük