A leggyakoribb párkapcsolati hibák

Párkapcsolati hibák - beszéljünk bátran a problémánkról!

Párkapcsolati hibák – beszéljünk bátran a problémánkról!

Párkapcsolatunk meghatározó lelki egészségünk szempontjából. Ezért, ha valami nem működik jól, rányomja a bélyegét az egész életünkre.

Párkapcsolati hibák – ó, azok csak „apróságok”!

Egyrészt örülj, hogy működik a kapcsolat, és nem eget rengető problémáitok vannak.
Másrészt csak óvatosan, mert ezek, bár elsőre talán apróságnak tűnnek, komoly bajokat jelezhetnek, amikkel érdemes foglalkozni!
Lássunk párat ezek közül!

1. párkapcsolati hiba: passzív-agresszív üzemmódra váltás

Számtalan módja van a társkapcsolaton belüli passzív-agresszív üzemmódnak. „Elfelejteni” valamit (amit nem is akartál megtenni), egyetérteni egy javaslattal, amit soha nem fogsz követni… A lista végtelen. Talán úgy gondolod, hogy biztonságosabb egyetértést mutatni, beleegyezni bizonyos dolgokba, mert a partner részéről komoly ellenállásba ütközik, ha kinyilvánítod a saját véleményedet. Itt aztán véget is ér a kommunikáció. Persze nem mindenki van tudatában viselkedésének, mivel ez egy régóta begyakorolt stratégia is lehet. Ha túlzott szülői elvárásoknak kellett megfelelned, de a sumákolást utólag ki tudtad dumálni, akkor állandósulhatott ez a magatartásforma.
A párkapcsolati hiba megoldása: Vedd észre, ha így viselkedsz! Vajon hogy reagál a párod, ha mindig következetesen, ám higgadtan elmondod a véleményedet? Lehet, hogy először megkettőzött erővel támad. Te csak maradj sziklaszilárd! Vagy lehet, hogy elámul újdonsült viselkedéseden. A legjobb verzió: simán elfogadja. És gondolj bele: ez nem lehetetlen!

2. párkapcsolati hiba: folyamatosan megkérdőjelezni a kapcsolatot

Persze úgy értem, különösebb ok nélkül. Folyton azon izgulsz, vajon együtt lesztek-e még a jövő héten, a jövő hónapban vagy jövőre? Ez csak modern korunk párkapcsolati hibája. Régen, mikor a kapcsolat kizárólag házasság keretein belül volt elképzelhető, ez a kérdés föl sem merült. Itt viszont a hosszútávú, tartós párkapcsolat három alappillérének egyikét, az elköteleződést vonod kétségbe. (A 3 faktoros párkapcsolati tesztet a hírlevél-feliratkozásnál kapod meg.)  A te részedről megvan? A párodban nem bízol? Vigyázz, mert ha örökösen egy „B” tervet forgatsz a fejedben, akkor erre simán rámehet a kapcsolatod!
A párkapcsolati hiba megoldása: Ez számodra intő jel kell, hogy legyen. Komolyan gondolod ezt a kapcsolatot? Ha nem, miért is vagy vele? Ha a saját idődet vesztegeted, az a te dolgod. De a párodét? Főleg, ha ő tényleg hosszútávon gondolkozik. Üljetek le, tárd föl neki a szívedet, mondd el neki, mi nyugtalanít. Sokkal előbb a végére lehet így járni a problémáknak, mint ha nem mondjuk ki őket.

3. párkapcsolati hiba: fűnek-fának panaszkodni a párodról

Ha a barátod/barátnőd, az anyád, a szomszéd és a közértes néni is tisztában van vele, hogy nem éppen ideális a kapcsolatod, akkor valami nem stimmel. Ha mindenkit legalább egy lemondó félmondat erejéig nap mint nap tájékoztatsz párod kedvezőtlen tulajdonságairól és viselt dolgairól, akkor nem a problémamegoldás felé vitted el az ügyet. De vajon ő tudja, hogy mi a bajod vele? Hogy egyáltalán bajod van vele? Mert, hogy van egy bizalmasod, akivel megosztod ügyes-bajos dolgaidat, az más. Vagy egy tapasztalt segítő, aki problémás helyzetekben tanácsot tud adni. De itt nem erről van szó, hanem a panaszáradatról, ami ömlik minden hálás és nem hálás hallgatóságra. És egyáltalán: milyen dolog a társadat kibeszélni? Ejnye…

A párkapcsolati hiba megoldása: A vele való bajod kettőtökre tartozik. Először is tehát neki mondd, próbáld a gondolataidat én-üzenetek formájában megfogalmazni!
És ha elégedetlen vagy a párkapcsolatoddal, akkor mindig figyelmeztesd magad, hogy ez nem a reklámok rózsaszín cukormázas világa! Problémamentes kapcsolat nincs, a hosszútávú, boldog párkapcsolaton dolgozni kell!
Itt tudok neked még segíteni: Online párkapcsolati kommunikációs tréning – hogy a pároddal te is boldog légy (Pl. ha most még gőzöd nincs, mi fán terem vajon egy én-üzenet.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük