Tíz csalhatatlan jel arra, hogy a párod kötelékfóbiás

Megtörtént már veled az, hogy minden elképzelhető módon megpróbált meghódítani: romantikus volt, leste minden kívánságot, ígért fűt-fát-bokrot, mi több: látszott rajta, hogy őszintén, mélyen, őrülten akar téged? Aztán, mikor úgy tűnt, sínen van a kapcsolat, akkor egyszer csak köddé vált? Nos, ideje szembenézni a ténnyel: a (volt) párod kötelékfóbiában szenved.

Talán nem is először találkozol a jelenséggel, többször is belefutottál már. Hogy legközelebb ez ne fordulhasson elő, összegyűjtöttem neked a kötelékfóbiára utaló tíz legfontosabb jelet. Íme:

  1. Erőteljesen rámenősen nyomul, fitogtatja, amije van, igyekszik kipuhatolni a partner gyöngéjét és ennek nyomán elkápráztatni.
  2. Megértőnek mutatkozik a meghódítandó célszemély minden problémájával, életének minden apró részletével kapcsolatban, az egekig magasztalja minden tettét, az ellenlábasokat minél kedvezőtlenebb fényben tünteti fel.
  3. Igyekszik megértésre, támogatásra hajtani: sérülékenynek mutatja magát, mennyire szüksége is van a másikra.
  4. Ha sikerül levennie a lábáról a vágyott alanyt, akkor hirtelen már nem is olyan érdekes. A partnerről kiderül, hogy – jééééé -, nem tökéletes. Pacuhán öltözködik, rossz a hajszíne vagy hersegve eszi az almát.
  5. Egyre több a kapcsolatban a „szabály” és a „kijelölt területek, idősávok”. Meddig mehet el a partner, mi tiltott terület a számára. Barátoknak, családnak nem mutatja be, egyáltalán: nem vállalja fel a partnert. Mintha nem is tartoznának össze.
  6. Apránként kiderül, hogy riválisok is színre léptek. Ezek persze „nem jelentenek semmit”, mégis: a relikviákat – apró tárgyakat, sms-eket, e-maileket – féltve őrzi, mert rém fontosak számára. Változtatni nem hajlandó, a kapcsolat magasabb szintre emelése érdekében nem tenne semmit.
  7. Már türelmetlen a partnerével, nem hallgatja olyan odaadóan a problémáit, mint eddig (kicsit sem), hidegen hagyják a másik életének eseményei, érzelmi állapota. Egy szó, mint száz: már egyáltalán nem olyan fontos a számára a partner.
  8. Ha eddig a pontig még hajlandó volt benn maradni a kapcsolatban, itt már nagyon szorongatónak érzi a köteléket: szeszélyessé válik, kiszámíthatatlanná. A közös programokat az utolsó pillanatban lefújja, vagy még fáradságot sem vesz rá, egyszerűen nem megy el.
  9. A legfontosabb: a problémával nem hajlandó szembesülni, de beszélni róla semmi esetre sem. Pedig már a szex sem működik, a közös életvitel zselészerűen ingatag lábakon áll.
  10. Akár mindennapos veszekedés nélkül is kifúj végül a kapcsolat: a kötelékfóbiás gyakran egyik napról a másikra szedi a sátorfáját, netán se szó, se beszéd egyszerűen lelép, és soha többet nem bukkan fel. A gyávábbja nem mer szakítani, addig provokálja a partnerét, amíg az teszi ki a szűrét.

Mi tehát a megoldás?

Egy biztos: a kötelékfóbiás maga is szenved minden szorosabbá váló kapcsolatában. Sokszor a saját valódi vágyaival sincs tisztában: idillikus képet színezget egy nagy családról: papa, mama, gyerekek, de fogalma sincs, hogy ez a valóságban mivel jár. Ha eljut az első gyerekig, döbbenten konstatálja, milyen hangos és koszos jelenség került az életébe.

A kötelékfóbiások partnereit igyekszem megnyugtatni:

Nem.

Te.

Tehetsz.

Róla.

Ezért a változásról sem a te feladatod gondoskodni. Az NORMÁLIS, ha valaki egészségesen el tud köteleződni egy partner mellett, fölvállalva hosszú időre, hogy egy ma nem túl divatos fogalommal éljek: örökre. Amit te tehetsz: nem loholsz a nyomában, időben kijelölöd a határokat. Legfontosabb: az elején elég időt hagyni az ismerkedésre. Ha felmerül a gyanú, hogy netán kötelékfóbiás illetővel állsz szemben, a lehető legóvatosabban kell vele bánni. Mindenre elég időt hagyni. Hosszú ideig randizni minden komolyabb elköteleződés nélkül. Ha tőled messze él, és minden jel szerint ezen nem is fog változtatni, ne számíts arra, hogy melletted akar hosszútávon elköteleződni. Ezért te is tarts bátran több vasat a tűzben.

Itt is működik az ősi bölcsesség: a másikat nem tudod megváltoztatni, a legkönnyebb a változást magadon kezdeni. S ez vonatkozik kötelékfóbiásra és partnerére egyaránt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük