Berki Krisztián és a széthányt zoknik

Miért szoktuk emlegetni exeinket?

Berki Krisztiánnal és Czippán Anettel ma reggel a FEM3 Café műsorában azon merengtünk, vajon miért vagyunk hajlamosak visszasírni az exünket. A beszélgetést a Hufnágel Pistiről szóló írásom váltotta ki (http://parharmonia.hu/a-hufnagel-pisti-jelenseg/), és Anettel meg Krisztiánnal elég hamar kikötöttünk a szétdobált zoknik eseténél.

A beszélgetést itt nézheted meg: http://fem3.hu/musoraink/fem3cafe/10863_miert_emlegetjuk_exeinket.html

Mi a legfontosabb a tartós, boldog párkapcsolathoz?

 1. önismeret
 2. társismeret
 3. kommunikáció

Önismeret

Tudnunk kell, számunkra melyek azok az értékek, amelyek alapján párt választunk magunknak. Fontos, hogy rendszerető legyen? Mert akkor ez a zokniszétdobálós nem lesz jó. Ha vannak ennél fontosabb jó tulajdonságai, akkor lehet, hogy elnézzük neki cserébe. Itt találsz önismereti teszteket: http://parharmonia.hu/onismereti-teszt-teszteles/

Társismeret

Vajon megfelel a társam az én elvárásaimnak? Ha igen, akkor minden szép és jó, a fenntartáson kell dolgozni. Ha nem, akkor el kell gondolkodni azon, hogy érdemes-e fenntartani a kapcsolatot. Ha igen, akkor:

Kommunikáció

Kell tudni úgy közölni a gondolatainkat, érzéseinket, hogy a párunk pontosan megértse. És értő hallgatóságnak lenni, hogy mi is értsük a párunkat.

Szeretnél többet megtudni a témáról? Katt ide!

Mit tehet Pamela, ha megunja Krisztián szétdobált zoknijait?

Berki Krisztián elmondta, hogy ő bizony ott, ahol van, dobja le a gönceit. Ám hogy soha nem volt ebből probléma. Czippán Anett meg ezt nagyon rosszul tolerálja, ahogy ez a beszélgetés elején kiderül. Ha például Pamela egyszer azt mondaná Krisztiánnak, hogy „-Légyszi ezentúl a tartóba dobálni a szennyeseidet!”, akkor ez még egy finom közlés. Ha azonban nincs változás, akkor kijelentheti, hogy ő azt a cuccot tudja kimosni, ami a szennyesben van. Akkor Krisztián egy nap lehet, hogy azzal szembesülne, hogy elfogyott a zoknija. Ja, hogy Pamelát esetleg zavarná a rendetlenség? Mondjuk behányhatná a szennyest egy zsákba, hogy ne legyen szem előtt. Lenne veszekedés? Lenne. Biztos, hogy az ő esetükben ez a jó megoldás? Nem biztos, de egy lehetséges megoldás. És egy kardos menyecske, mint Anett, akinél, ha ez felmerül, akkor központi probléma, biztos, hogy használhatná ezt a módszert. Mert nála itt a határ, de ezt a párjának is értenie kell. Ha sikerül megértetni vele, múlhat ezen a kapcsolat jövője.

 

Teszt: mennyire ismered a párodat?

Teszt: mennyire ismered a párodat?

Teszt: mennyire ismered a párodat?

Most kiderül, mennyire ismered a párodat!

Bogi mesélte, hogy évek óta együtt volt a párjával, de amikor egyszer a születésnapjára egy inggel akarta megajándékozni, bizony el kellett gondolkoznia, vajon mi is a fiú kedvenc színe. Végül egy kellemes kék mellett döntött, és a párja örült is neki, de csak évek múlva derült ki, hogy a barna a kedvenc színe (és ez most nem a Gyalog galopp :)).

Sokszor évek alatt sem tudnak meg a párok egymásról alapvető dolgokat, mivel a mindennapok folyamán elsikkadnak ezek a kérdések. De Te vajon mennyire ismered a párodat? Kék vagy barna? 🙂
Az alábbi teszt kérdéseire igennel vagy nemmel lehet válaszolni. Nosza, papír, ceruza, és jegyezd fel, hány „igen”-t adtál!

 1. Tudod-e, mi a kedvenc színe? (Hogy ne menjünk túl messzire :))
 2. Tudod-e, milyen emberi tulajdonság bosszantja fel a legjobban?
 3. Tudod-e, ki világosította fel, hogyan lesz a kisbaba?
 4.  Tudod-e, melyik az a három tárgy, amihez a leginkább ragaszkodik?
 5. Tudod-e, mit szeretne elérni a következő egy évben?
 6. Tudod-e, mi az életcélja?
 7. Tudod-e, ki az a három személy, aki leginkább hatott rá?
 8. Tudod-e, mikor állt nehéz döntés előtt?
 9. Tudod-e, mi a legfőbb három álom-úticélja?
 10. Tudod-e, mi az a három legfontosabb dolog, amit tőled elvár?

Számold össze az „igen”-jeidet, és olvasd el a rád jellemző értékelést!

Itt az értkelés, mennyire ismered a párodat!

8-10 igen
Gratulálok, téged igazán érdekel a partnered! Biztos, hogy sok időt töltöttetek egymás mélyebb megismerésével, komoly beszélgetésekkel. Ehhez a kiváló eredményhez bizonyára az is hozzájárul, hogy ő is szívesen beszél magáról. Feltehetőleg ő is hasonló jó eredményt érne el ezzel a teszttel. Vagy egyoldalú az érdeklődés? Nos, tedd csak fel neki a tesztkérdéseket! 😉

4-7 igen
Az látszik, hogy meg akarod ismerni őt. Talán csak nem jutottak még eszedbe pont ezek a kérdések, nem mintha ezeknél ne lehetne fontosabbakat kérdezni, de hidd el, mindegyik egy érdekes, tartalmas beszélgetés indítókulcsa lehet. Nosza, mi maradt ki eddig a tízből, kérdezd csak meg tőle!

1-3 igen
Talán csak túl rövid idő óta vagytok együtt. Komolyan képzelitek a kapcsolatotokat? Mert ha már tart fél éve, nem ártana elgondolkozni, mit is vártok ti ettől az egésztől.

A legrosszabb eredmény – talán a 0 „igen”-nél is rosszabb, ha csak a 10. kérdésre mondtál „igen”-t… Talán mondanom sem kell, miért…

A jó hír: a teszt a pillanatnyi állapotot tükrözi, semmi sincs bebetonozva. Bármikor fejleszthető a társismeret, szánjatok rá időt! Az önismeret viszont legalább ilyen fontos. Ismerj meg néhány önismereti tesztet itt: http://parharmonia.hu/onismereti-teszt-teszteles/

A minőségi időről pedig legközelebb.

Tipp: iratkozz fel a hírlevélre, hogy többet megtudj a párkapcsolatokról!

Hírlevélfeliratkozás

 
Email*
Név*
Hogyan szólíthatlak?


Amit minden nő imád

Mire vágyik egy nő?

Mire vágyik egy nő?

Mire vágyik a nő?

Fiúk, végre valami mellébeszélés nélküli csajozási útmutató!

Hogy mire vágynak a nők? Nos, mi, nők arra vágyunk, hogy a titokban bennünk élő Királylányt valaki felfedezze és helyén értékelje. Tehát elismerjük mindennapi teljesítményeteket, amit a kenyérkereset terén végrehajtotok, és netalántán a ház körüli munkákban nyújtotok. Ezen kívül talán elképzelni sem tudjátok, milyen fontos számunkra, hogy a tenyereteken hordozzatok minket. Persze, hogy jól esik néhanapján egy-egy szál virág, egyéb apró figyelmesség, pláne, ha olyan gáláns vagy, hogy utazni viszed a kedvesedet. De tévedtek, ha azt gondoljátok, hogy minden nő az alapján ítéli meg a párkapcsolatot, hogy mennyi pénzt invesztáltok bele. Tökéletesen megértem, ha valaki csalódott amiatt, mert úgy érezte, hogy egy nő csúnyán kihasználta anyagilag. De alapjáraton bőven megteszi, ha valódi figyelmet érez a párotok. Ez pedig nem más, mint a rendszeres és folyamatos kommunikáció. Mégpedig nem arról, hogy a dűznit meg kellett abcungolni, illetve milyen az aktuális euró árfolyam, mert elismerem, ezek is nagyon fontosak, de a párkapcsolat fenntartása szempontjából vajmi keveset érnek.

Tehát önkényes és hevenyészett válogatás a legfontosabbakból:

 • Érdeklődj, hogy aludt szíved királynője.
 • Egyáltalán: becézgesd, kedveskedj neki akár túlzó szavakkal is, zokon venni nem fogja 🙂
 • Küldj neki kedves üzeneteket e-mail-ben, sms-ben, facebookon, stb.
 • Légy megbízható! (Ha megígéred, hogy 7-kor fölhívod, biztos lehetsz benne, hogy legkésőbb 6-ig bírja, hogy ne nézzen percenként a telójára, vajon fel van-e eléggé töltve és biztos nincs-e elnémítva, magával cipeli a vécére – jajistenem, csak nehogy pont most hívjon!, stb.)
 • Viselkedj úgy, ahogy anyukád tanította! – Szeretjük az illemtudó pasikat, akik előre engednek az ajtóban, fölsegítik a kabátunkat – nem csak a színházban – , és emésztési funkcióikról sincs bővebb visszajelzésünk, mint: „Drágám, ez a vacsora isteni volt!”
 • A szex megérne egy teljes fejezetet, ha nem egy egész könyvet, de ilyet bőven találsz a boltokban. Kulcsszó itt is: figyelmesség!

Sorolhatnám még, de alap: mindent meg lehet beszélni! Ha valamire szükséged van, legyen az egy kávé vagy egy óra nyugi, hogy addig is csak te kapcsolgasd a tévét, mondd! Cserébe hallgasd meg, sőt érdeklődj az ő vágyai iránt, mire van neki szüksége! Lehet, hogy nem igényel napi hat sms-t: „Hogy vagy, Kedves?”, viszont jól esne neki, ha végre elmennétek moziba, és igen, azt az új romantikus vígjátékot néznétek meg azzal a szívtipró nyálkirállyal. (Nyálkirályról alkotott vélemény szigorúan visszanyelendő!) Nagyot emelkedsz a liftező piedesztálon, ha legközelebb te ajánlod fel, hogy elviszed az új romantikus vígjátékra.

Szerintem elsőre ennyi elég is lesz. Aki eddig nem értette, hogy mért mennek sorra tönkre a kapcsolatai, annak nagy valószínűséggel a kommunikációjában van a hiba. A jó hír: a párkapcsolati kommunikáció tanulható! Nem gond, ha elsőre nem jön szívből, és „tankönyvszagú” a dumád, meglátod, idővel belejössz, és jó előmenetel esetén don-juani magaslatokba emelkedhetsz!

A párkapcsolati kommunikációról itt tudhatsz meg többet: Párharmónia tanfolyam

Öt meglepő tény, amit senki nem mond el neked a sikeres párkapcsolati kommunikációról

1. Nem a szerelem nagyságán múlik a hosszútávon is sikeres párkapcsolat!
A szerelemnek nevezett felfokozott érzelmi állapot fontos alap lehet a jó párkapcsolathoz, ez azonban két-három év múltán lecseng. Nem árt ez idő alatt megtanulni a párkapcsolati kommunikáció fortélyait. És még később sincs veszve semmi!

2. Az alaptermészeted mellékes!
Lehetsz félénk vagy rámenős, higgadt vagy impulzív, a sikeres kommunikációt te is meg tudod tanulni! (Ámbár igaz, ami igaz, izgágáknak nehezebb J)

3. Szüleid modellje nem számít!
Vagy legalábbis nem lehet mindent a brutális apára vagy a nemtörődöm anyára kenni. A szülői modell tudatosítható, és ha egy felnőtt ember valóban változtatni akar az életén, mert tudja, hogy a felelősség már az övé, a rögzült viselkedési mintáit át tudja írni!

4. Ha nincs jó beszélőkéd, nem gond!
A párkapcsolati önérvényesítés tanulható!

5. Minél előbb, annál jobb!
Ha egy kapcsolatban halmozódnak a sérelmek, egyenes az út a szakításhoz vagy a viszony végzetes elmérgesedéséhez. Jobb a konfliktusokat mielőbb orvosolni, hiszen minél közelebb a szakadék, annál nehezebb visszatáncolni!

A „Hufnágel Pisti”-jelenség

„Mért nem a Hufnágel Pistihez mentem feleségül?”

Talán ismerős Mézga Gézáné, született Rezovics Paula kétségbeesése, amint égnek fordított tekintettel kiszakad belőle ez a költői kérdés.

Hát Te? Te emlékszel még a Te Hufnágel Pistidre? Tudod, az a srác, aki a jelenlegi párodnál ha nem is vonzóbb, de mindenesetre sokkal életrevalóbb volt. Hufnágel Pistiről a kérdőn kívül még többnyire felkiáltó mondatok születnek, melyek jellemzően mindig a „Bezzeg…” szóval kezdődnek:

 • „Bezzeg a Hufnágel Pisti már házat épített!”
 • „Bezzeg a Hufnágel Pisti minden hónapban wellnessezni viszi a Pistinét!”
 • „Bezzeg a Hufnágel Pisti nem olyan tutyimutyi, mint te!”
 • „Bezzeg a Hufnágel Pisti biztos jól megmondja a főnökének, ha nem tetszik neki valami!”
 • „Bezzeg a Hufnágel Pisti nem fél leordítani a gázszerelőt/házmestert/pökhendi kereskedőt/akárkit!”
 • „Bezzeg a Hufnágel Pisti már gazdasági menedzser!”

És így tovább, a felsorolás a végtelenségig folytatható. Talán már Neked is eszedbe jutottak hasonló mondatok a pároddal kapcsolatban.

De tényleg. Akkor mért nem a Hufnágel Pistihez mentél feleségül?

Hát pont a fenti jellemrajza miatt. Most őszintén: együtt tudnál élni egy olyan emberrel, aki az élő fába is beleköt, mert ő egy „határozott egyéniség”? A mi Hufnágel Pistink az önérvényesítésben elég magas pontszámot érne el, csak éppen közben harcban áll az egész világgal. A fönti H. Pisti szemmel láthatóan komoly anyagi sikereket ér el, de milyen áron? Valószínűleg a nyíltan vagy rejtetten agresszív vagy csak éppen nyomulós természete miatt. Persze van egy joviális, közvetlen arca, csakhogy ezt ő a felszínes kapcsolatai számára tartogatja. (Ha most emlékezetedből a Te Pistidről a rózsaszín ködön átdereng némi kellemetlen konkrétum, az nem a véletlen műve!) Ne felejtsd el: Pistit is, mint bárki mást, csomagban kapjuk, és az árucsatolás kellemetlen mellékhatása itt is működik. Tehát amikor választhattál, hogy a kötelező havonkénti wellnesst kéred, mert a Pistivel ez jár, akkor a csomagban az is benne lett volna, hogy cserébe viszont nincs egy közös beszédtémátok/ durván beszél veled/egyáltalán nem beszél veled/egyszerűen meg sem hallgat/önkényesen dönt kettőtök vagy a család életéről. Emlékszel? Talán túl nagy lett volna az ár. Mégiscsak jobb akkor már Mézga Géza, aki ugyan erősen kopaszodik, nem is egy tipikus Robert Redford a ’70-es évekből, az életben talán nem ért el annyit, mint a Pisti, viszont legalább igyekszik, hogy megértsen Téged, időnként igazán a kedvedben jár, még talán beszélgetni is lehet vele. Vagyis valószínűleg pontosan mérlegelted, mit „nyersz” és mit „veszítesz”, ha nem Pistit választod. Nem is kellett sokat várnod, és besétált az életedbe Géza, aki kicsit talán nehézkes/egykedvű/épp ellenkezőleg: indulatos/stb., mindenesetre a fontos kérdésekben egy követ fújtok. Vagy mégsem? És közvetlenül Pisti után is így érezted? Ideje lenne elővenni az akkori hangulatodat, akkor jobban megértenéd, hogy mért pont Géza oldalán kötöttél ki.
Ha még mindig maradtak kételyeid, csak idézzük fel, mi is lett a rajzfilmbeli Hufnágel Pistivel: igazi szélhámos lett, csúnyán átverte nemcsak Paulát, hanem az egész Mézga-családot. Még csak nem is a szerelme elvesztése vezérelte bosszú, hanem a piszkos anyagiak irányították. Most akkor őszintén: kinek kell egy ilyen alak?

És van, akinek kell. De erről majd legközelebb.