Miért olyan izgalmas a titkos szex?

Miért olyan újszerű, izgalmas, meghitt és kielégítő a titkos szex?

Madeleine A. Fugere randi- és házassági tanácsadó ezt meséli: „Barátaim, Mandi és Paul elárulták, hogy titokban szexuális kapcsolatot tartanak fenn. Habár gyanítottam, hogy vonzódnak egymáshoz, mindig tagadták, hogy több lenne köztük barátságnál. Amikor megkérdeztem, hogy miért tartották ilyen sokáig titokban a kapcsolatukat, azt válaszolták, hogy olyan izgalmasnak találták titkos szexuális életüket. Élvezték a kihívást, hogy titokban tartsák a viszonyukat, és felpörgette őket az egymással megosztott intimitás. Miért volt olyan izgalmas, hogy titokban tartsák szexuális viszonyukat? A kutatás három lehetséges magyarázatot mutat.”

titkos szex

Miért olyan izgalmas a titkos szex?

Új kapcsolat/új partner

Amikor egy pár titkos szexbe fog, ez általában egy új kapcsolat egy új partnerrel. A szexuális elégedettség egy elkötelezett párkapcsolatban az első évben tetőzik , és azután folyamatosan csökken (legalábbis Schmiedeberg és Schröder 2016-os kutatásai szerint). A titkos szex izgalma talán részben az új partner izgalmasságának köszönhető. Sajnos minél inkább megszokott egy partner, annál alacsonyabb mindkét fél szexuális vonzalma és szexuális vágya (Morton, Gorzalka 2015.) De a titkos szex vonzereje nem kell, hogy mindenképpen új partner bevonását jelentse, épp elég, ha a meglévő kapcsolatodat titokban tartod, és ez is hozzájárulhat a szex borzongató izgalmasságához, állítja a kutató.

A felfedezéstől való félelem

Ha megpróbáljuk titokban tartani a kapcsolatunkat, a felfedezéstől való félelmünk fokozhatja szexuális élményeinket. Egy klasszikus kutatásban Dutton és Aron (1974) azt találták, hogy azok, akik jobban szorongtak vagy féltek (egy magasan lévő, imbolygó hídon vagy mert fájdalmas áramütést vártak), egy csinos beépített kolléganőt vonzóbbnak találtak. (Erről részletesebben itt olvashatsz.) A csinos kolléganő iránti vonzalmukat az okozta, hogy a félelmet vagy a szorongást összekapcsolták az élményeikkel. A pszichológiai izgalom bármilyen fajtája képes fokozni valaki iránti vonzalmunkat. A szívdobogás, amit titkos viszonyunk felfedezésén aggódva érzünk, megnövelheti partnerünk iránti vágyunkat. És különleges titkunk megosztása akár csak egy személlyel ugyanilyen fontos.

A titkok megosztása fokozza a bensőségességet

Szívesebben osztunk meg titkokat azokkal, akik közel állnak hozzánk, de a titkok megosztása révén szintén közelebb érezhetjük magunkat másokhoz. Egyre intimebb titkok megosztása elősegíti egymás megkedvelését. (Aron 1997). Ráadásul a titkok elárulása összekapcsolódik a növekvő párkapcsolati elégedettséggel és a kapcsolat minőségével. Szexuális titkok megosztása, különösen a szexuális vágyaké, tovább növeli a párok szexuális elégedettségét. Olyan intim titkok őrzése, mint a titkolt szexuális kapcsolat, növelheti a párok egymás iránt érzett bizalmasságát.

A legtöbb titkos kapcsolatot végül felfedik, úgyhogy élvezd a titkodat, amíg tart, javasolja a kutatónő.

(Psychology Today cikke nyomán.)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük