…Na róluk aztán ne feledkezzünk el!

…Na róluk aztán ne feledkezzünk el!

Ki az, aki veled van jóban-rosszban éveken, sőt: sokszor egy életen át?

Ki az, akivel megoszthatod legbensőbb titkaidat is, tudod, hogy soha nem árul el?

Kivel közös az értékrendetek, az érdeklődési körötök?

Kivel lehet órákon át beszélgetni egyetlen unalmas perc nélkül?

Vagy hallgatni hosszasan és érezni a csend biztonságát?

Ki az, aki elviseli szeszélyeidet, szertelenségeidet?

Ha még nem találtad volna ki: a barát.

Manapság, a virágzó közösségi portálok korában nehéz kimaradni az ismerősök áradatából. Mikor a Facebook, azelőtt Magyarországon az Iwiw elindult, sikk volt minél több ismerőssel, baráttal büszkélkedni. Sokan egyenesen sportot űztek a „barátvadászatból”. Ma a tendencia megfordulni látszik: elcsaptuk a hasunkat a sok ismerőssel, örülünk, ha nyugtot hagynak nekünk, Facebook-mentes napokat illesztünk be a heti időbeosztásunkba.
Elcsépelt közhellyé vált, de attól még igaz: egy közösségi portálon bejelölt, jobbára a virtuális térben ismert „barát” nem egyenértékű egy valódi, hús-vér emberrel. Ha jelen vagy online, kaphatsz jó sok cuki kismacskás képet, postokat veretes igazságokról és megdicsérhetik az új selfie-det („Hű, de dögös vagy ezen a képen!”). De vajon kielégítik mindazokat az igényeidet, melyeket fentebb soroltam fel? Természetesen nem.
De most nem is ez a lényeg. A barátság másik oldalára szeretném felhívni a figyelmet. Persze, tök jó, mikor egy barát együtt örül veled, mikor együtt sír veled, mikor dicséri elhatározásaidat, eredményeidet. Ám az igazi, mély barátság nemcsak, hogy elviseli, de egyenesen megköveteli a kritikus őszinteséget. Ez persze nehéz terep. Ha gyenge vagy, és a barátodtól folyton elismerést vársz, nagyokat fogsz koppanni, ha egy igaz barát nem ért veled egyet vagy kritizál. Ha hibáztat valamiért vagy nem melletted foglal állást, könnyen érezheted ezt a gesztust árulásnak. De gondolj csak bele: tényleg az lenne a barátság, hogy elvtelenül, önálló gondolatok nélkül mindig és mindenben melletted álljon ki? Mert azt ugye te sem gondolod komolyan, hogy minden apró részletben megegyezik a gondolkodásmódotok? Fogd fel inkább ezt az igaz barátság feneketlen tavaként, ahonnan még sok közös élmény meríthető, de amiben, ha nem kormányozzátok ügyesen a csónakotokat, el is lehet süllyedni. Fogd fel ezt úgy, hogy a hozzád legközelebb álló kritikája fog a legjobban fájni, de mivel jó szándékkal teszi, ez erősít meg a legjobban. Ő mer hozzád őszinte lenni, és ez az online-„barátságok” és trollok világában hatalmas érték! Vele és általa tanulhatsz magadról és a világról többet, vele és általa haladhatsz előre az utadon.
Becsüld meg hát a barátodat, és rá is szánj minőségi időt!