Berki Krisztián és a széthányt zoknik

Miért szoktuk emlegetni exeinket?

Berki Krisztiánnal és Czippán Anettel ma reggel a FEM3 Café műsorában azon merengtünk, vajon miért vagyunk hajlamosak visszasírni az exünket. A beszélgetést a Hufnágel Pistiről szóló írásom váltotta ki (http://parharmonia.hu/a-hufnagel-pisti-jelenseg/), és Anettel meg Krisztiánnal elég hamar kikötöttünk a szétdobált zoknik eseténél.

A beszélgetést itt nézheted meg: http://fem3.hu/musoraink/fem3cafe/10863_miert_emlegetjuk_exeinket.html

Mi a legfontosabb a tartós, boldog párkapcsolathoz?

  1. önismeret
  2. társismeret
  3. kommunikáció

Önismeret

Tudnunk kell, számunkra melyek azok az értékek, amelyek alapján párt választunk magunknak. Fontos, hogy rendszerető legyen? Mert akkor ez a zokniszétdobálós nem lesz jó. Ha vannak ennél fontosabb jó tulajdonságai, akkor lehet, hogy elnézzük neki cserébe. Itt találsz önismereti teszteket: http://parharmonia.hu/onismereti-teszt-teszteles/

Társismeret

Vajon megfelel a társam az én elvárásaimnak? Ha igen, akkor minden szép és jó, a fenntartáson kell dolgozni. Ha nem, akkor el kell gondolkodni azon, hogy érdemes-e fenntartani a kapcsolatot. Ha igen, akkor:

Kommunikáció

Kell tudni úgy közölni a gondolatainkat, érzéseinket, hogy a párunk pontosan megértse. És értő hallgatóságnak lenni, hogy mi is értsük a párunkat.

Szeretnél többet megtudni a témáról? Katt ide!

Mit tehet Pamela, ha megunja Krisztián szétdobált zoknijait?

Berki Krisztián elmondta, hogy ő bizony ott, ahol van, dobja le a gönceit. Ám hogy soha nem volt ebből probléma. Czippán Anett meg ezt nagyon rosszul tolerálja, ahogy ez a beszélgetés elején kiderül. Ha például Pamela egyszer azt mondaná Krisztiánnak, hogy „-Légyszi ezentúl a tartóba dobálni a szennyeseidet!”, akkor ez még egy finom közlés. Ha azonban nincs változás, akkor kijelentheti, hogy ő azt a cuccot tudja kimosni, ami a szennyesben van. Akkor Krisztián egy nap lehet, hogy azzal szembesülne, hogy elfogyott a zoknija. Ja, hogy Pamelát esetleg zavarná a rendetlenség? Mondjuk behányhatná a szennyest egy zsákba, hogy ne legyen szem előtt. Lenne veszekedés? Lenne. Biztos, hogy az ő esetükben ez a jó megoldás? Nem biztos, de egy lehetséges megoldás. És egy kardos menyecske, mint Anett, akinél, ha ez felmerül, akkor központi probléma, biztos, hogy használhatná ezt a módszert. Mert nála itt a határ, de ezt a párjának is értenie kell. Ha sikerül megértetni vele, múlhat ezen a kapcsolat jövője.

 

A „Hufnágel Pisti”-jelenség

„Mért nem a Hufnágel Pistihez mentem feleségül?”

Talán ismerős Mézga Gézáné, született Rezovics Paula kétségbeesése, amint égnek fordított tekintettel kiszakad belőle ez a költői kérdés.

Hát Te? Te emlékszel még a Te Hufnágel Pistidre? Tudod, az a srác, aki a jelenlegi párodnál ha nem is vonzóbb, de mindenesetre sokkal életrevalóbb volt. Hufnágel Pistiről a kérdőn kívül még többnyire felkiáltó mondatok születnek, melyek jellemzően mindig a „Bezzeg…” szóval kezdődnek:

  • „Bezzeg a Hufnágel Pisti már házat épített!”
  • „Bezzeg a Hufnágel Pisti minden hónapban wellnessezni viszi a Pistinét!”
  • „Bezzeg a Hufnágel Pisti nem olyan tutyimutyi, mint te!”
  • „Bezzeg a Hufnágel Pisti biztos jól megmondja a főnökének, ha nem tetszik neki valami!”
  • „Bezzeg a Hufnágel Pisti nem fél leordítani a gázszerelőt/házmestert/pökhendi kereskedőt/akárkit!”
  • „Bezzeg a Hufnágel Pisti már gazdasági menedzser!”

És így tovább, a felsorolás a végtelenségig folytatható. Talán már Neked is eszedbe jutottak hasonló mondatok a pároddal kapcsolatban.

De tényleg. Akkor mért nem a Hufnágel Pistihez mentél feleségül?

Hát pont a fenti jellemrajza miatt. Most őszintén: együtt tudnál élni egy olyan emberrel, aki az élő fába is beleköt, mert ő egy „határozott egyéniség”? A mi Hufnágel Pistink az önérvényesítésben elég magas pontszámot érne el, csak éppen közben harcban áll az egész világgal. A fönti H. Pisti szemmel láthatóan komoly anyagi sikereket ér el, de milyen áron? Valószínűleg a nyíltan vagy rejtetten agresszív vagy csak éppen nyomulós természete miatt. Persze van egy joviális, közvetlen arca, csakhogy ezt ő a felszínes kapcsolatai számára tartogatja. (Ha most emlékezetedből a Te Pistidről a rózsaszín ködön átdereng némi kellemetlen konkrétum, az nem a véletlen műve!) Ne felejtsd el: Pistit is, mint bárki mást, csomagban kapjuk, és az árucsatolás kellemetlen mellékhatása itt is működik. Tehát amikor választhattál, hogy a kötelező havonkénti wellnesst kéred, mert a Pistivel ez jár, akkor a csomagban az is benne lett volna, hogy cserébe viszont nincs egy közös beszédtémátok/ durván beszél veled/egyáltalán nem beszél veled/egyszerűen meg sem hallgat/önkényesen dönt kettőtök vagy a család életéről. Emlékszel? Talán túl nagy lett volna az ár. Mégiscsak jobb akkor már Mézga Géza, aki ugyan erősen kopaszodik, nem is egy tipikus Robert Redford a ’70-es évekből, az életben talán nem ért el annyit, mint a Pisti, viszont legalább igyekszik, hogy megértsen Téged, időnként igazán a kedvedben jár, még talán beszélgetni is lehet vele. Vagyis valószínűleg pontosan mérlegelted, mit „nyersz” és mit „veszítesz”, ha nem Pistit választod. Nem is kellett sokat várnod, és besétált az életedbe Géza, aki kicsit talán nehézkes/egykedvű/épp ellenkezőleg: indulatos/stb., mindenesetre a fontos kérdésekben egy követ fújtok. Vagy mégsem? És közvetlenül Pisti után is így érezted? Ideje lenne elővenni az akkori hangulatodat, akkor jobban megértenéd, hogy mért pont Géza oldalán kötöttél ki.
Ha még mindig maradtak kételyeid, csak idézzük fel, mi is lett a rajzfilmbeli Hufnágel Pistivel: igazi szélhámos lett, csúnyán átverte nemcsak Paulát, hanem az egész Mézga-családot. Még csak nem is a szerelme elvesztése vezérelte bosszú, hanem a piszkos anyagiak irányították. Most akkor őszintén: kinek kell egy ilyen alak?

És van, akinek kell. De erről majd legközelebb.