Romantikafüggés

Romantikafüggés - modern függőség

Romantikafüggés – modern függőség

A romantikafüggő ember örök vágya

Aki romantikafüggő, az örökké abban a mámorban akar fürödni, ami egy kapcsolat elején jellemző a párra: sülve-főve együtt lenni, érezni a bizsergést, az új kapcsolat izgalmát. A romantikafüggő tehát nem egy emberhez kötődik, nem egy személybe szerelmes, hanem az érzésbe.

A romantikafüggő ember érzésvilága

A romantikafüggő ember elvarázsolt világban él, mondhatni elfelejtett felnőni. Várja az „Igazit”, aki persze soha nem jön el, mert az ő elvárásainak hús-vér ember képtelen megfelelni. Ugyan ő is családban nevelkedett, de nem tanulta meg a párkapcsolat, a családi élet természetes, hétköznapi folyamatának kezelését, úgy képzeli, hogy vele „minden másképp lesz”. Úgy érzi, hogy neki jár a tökéletes élet, amit olyannak képzel el, mint egy regény. A romantikafüggő a fantáziája rabja. Amikor betoppan az életébe egy új reményteli jelölt, akkor úgy tekint rá, mint vágyainak lehetséges beteljesítőjére. A kapcsolat elején jelentkező eufórikus érzés persze megint a hatalmába keríti, és ezt tévesen a szerelem érzésével azonosítja. A párkapcsolat ismerkedési szakaszára jellemző felfokozott testi-lelki érzetek ugyanis csak legfeljebb két-három évig tarthatók fenn, később ezek szükségszerűen elmúlnak. Egy normál lefolyású párkapcsolatnál ez idő alatt létrejön az intimitásnak egy olyan mély szintje, ami miatt a partnerek együtt maradnak és ragaszkodnak egymáshoz. A romantikafüggés ezt nem teszi lehetővé, mert amint csökkenni kezd a szenvedély intenzitása, a romantikafüggő hiányt él át és új partner után néz. A bódító érzés hajszolása függőséggé válhat, ami helyettesíti a valódi intimitást. A szerelem rabja teljes valójában bele akar merülni az érzésbe, ami irányulhat valós partnerre, de akár elképzeltre is.

Romantikafüggés a mindennapokban

Rita 39 éves, dekoratív nő, férjnél van, két gyereket nevel. A munkájának él, sikeres is benne, mivel bevallottan szívesebben tölti az időt a munkahelyén, mint otthon. Habár munkaideje kötetlen, ő naphosszat az irodában van, flörtöl a külsős kollégákkal, akiktől semmi többet nem akar, mint egy pár perc feldobottságot, amikor bókolnak neki. Ám egy közvetlen kollégájával mégiscsak szerelmi ügybe bonyolódott. A férfi szintén családos és szemmel láthatóan nem is akart semmi közelebbit Ritával, mégis imponál neki, hogy a nő odavan érte. Mikor azonban már túl messzire mentek volna, a férfi egyértelműsítette a helyzetet, hogy keressen magának Rita mást, ő nem képes ezt tovább folytatni. Miután Rita gondolatvilágát a férfiről való ábrándozás töltötte ki, ez adott neki lendületet a napjaihoz, most úgy érzi, mintha kihúzták volna a talajt a lába alól. Azóta úgy jár-kel az utcán, hogy azt lesi: mikor lép már oda hozzá az álompasi.

Tehát látjuk: elválni nem akar vagy nem képes, kívülről várja a megoldást. Nem jár el szórakozni, se sehová ismerkedési szándékkal, kicsit olyan, mintha a tündért várná megjelenni varázspálcával a kezében: „Na Rita, eleget szenvedtél, tessék, itt a jutalmad!” És csillaghullás, csengőszó: íme ott a tökéletes férfi, akinek Rita azonnal a karjaiba omolhat, és már szól is a lélekemelő keringő, és Rita és a Herceg ott lejtenek a pláza közepén.

Hogyan kerülj ki a romantikafüggésből

  1. Először is fogadd el, hogy az egészséges párkapcsolat forgatókönyve a lányregényekénél tovább tart.
  2. Hidd el, hogy állandóan felfokozott érzelmek nélkül is létezik értékes kapcsolat!
  3. Tudd, hogy az egyetlen ember, akit meg tudsz változtatni, az Te vagy!
  4. Értékeld, ha a szeretetedre érdemes ember jön el az éltedbe!
  5. Hidd el, hogy az elszigeteltség-érzésedet nem a legújabb partner fogja megoldani, hanem egy mély, hosszútávú kapcsolat, amit együtt építesz a partnereddel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük