Az ideális társ

Az ideális társ - mindig van beszédtémátok

Az ideális társ – mindig van beszédtémátok

Létezik?

Hogy az milyen, csupán néhány alapértéket tudok megemlíteni. A rég elkoptatott közhelyet, hogy testi-lelki-szellemi partnerekként egyaránt szinkronban kell lenni, kicsit leporolom és a polcon megfelelő magasságban helyezem el.

A szintek megfelelő sorrendje

Ne legyen kétségünk: lehetünk bármilyen emelkedett szellemek, tekinthetjük magunkat felvilágosult kultúrlénynek, alap a test. Vagyis egy működőképes párkapcsolat alapja a fizikai vonzalom. Na nem mintha a világ csupa Brad Pittből meg Angelina Jolie-ból állna, de azért többségünk realista és megelégszik egy-két fontos kritérium teljesülésével. Mondd már, ha van egy kis pocakja, ha nem mélybarna a szeme, hanem kék, viszont a tekintetéből kiolvasható az egész világ! Vagy csak az orgánuma fog meg annyira, hogy valahányszor meghallod, beleremeg a térded.

A második polcon van a lélek. Vagyis egymás megértése, az érzelmi közelség. A melegség, ami a párt összefűzi, ami lehetővé teszi mindkettejük számára, hogy önmagukat adják a kapcsolatban. Ami inspirál, hogy csinos, kedves, nyitott, jó társ legyek, de ami megengedi, hogy leeresszek, melegítőt húzzak, ha kényelemre vágyom, otthagyjam a mosatlan edényt és csak bámuljak ki a fejemből, ha kimerültem. És a hozzáállás, hogy ez természetesen kölcsönös, mindkettőnkre egyaránt vonatkozik.

A legfelső szinten áll a szellemi kapcsolat. Az azonos kultúra, műveltség, neveltetés. Azonos világnézet. Ezek is irányt mutatnak a közös kikapcsolódáshoz, megannyi beszélgetés, együttes időtöltés alapjául szolgálnak. Én a párommal pl. 18 éve vagyok együtt, de még olyat soha nem éltünk meg, hogy „kínos csönd”. Megvan természetesen a sajátmagunkra magányosan szánt időnk is, ezt mindketten igényeljük, de az teljesen természetes, hogy ha este találkozunk, akkor elbeszélgetünk arról, hogy telt a napunk. Ez is, vagy egy-egy elkapott hír a rádióból további témákra inspirál minket. És persze megvan a közös nyelv, összekacsintások, amiket csak mi értünk, félszavak.

Felépítmény

Az előző három polc az alap. A többit minden párnak magának kell felépítenie. Mert remélem, afelől már senkinek nincs kétsége, hogy a hosszútávon boldog párkapcsolatért dolgozni kell.

Külső segítség

Nemcsak magunkból és a párunkból meríthetünk inspirációt. Sokszor barátok, ismerősök, ismeretlenek példáján okulunk. Minél több történetet ismerünk meg, annál nyitottabbak leszünk a világra, annál jobban kitárul előttünk, mennyire sokrétű is lehet az emberi élet vagy egy párkapcsolat. Hogy a párkapcsolatról mint fogalomról hogyan gondolkozik egy másik ember, legyen az szakember, a szomszéd vagy az utcaseprő. Mert van, hogy az utcaseprő a legbölcsebb…

Létezik!

Csak nem tálcán kínálja önmagát a tökéletesre csiszolt drágakő. A csiszolás a Ti feladatotok, a Tiéd is, az Övé is. Minden nap.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük