Oké, beszéljünk a szexről!

A nők szexuális vágya nem más, mint a férfiaké
A nők szexuális vágya nem különbözik a férfiakétól

Vagy ne is, inkább csináljuk! 😉

Na jó, muszáj róla azért beszélni is. Ugyanis nem tudom, létezik-e ember, aki soha, semelyik párkapcsolatával ne ütközött volna valamilyen szexuális problémába. A párkapcsolati problémák között előkelő helyen szerepelnek a szexualitással kapcsolatos gondok. Most ezek közül is azokat a tévhiteket veszem górcső alá, amelyek a nők szexuális vágyaival kapcsolatosak.

  1. tévhit: A nők szexuális vágya alacsonyabb, mint a férfiaké.

Hát ez nem így van. A kutatások bebizonyították, hogy egy párkapcsolatban bármelyik fél részéről előfordulhat, hogy alacsonyabb szexuális vágyat érez, mint a partnere. Már a nagyon kevés számú résztvevővel készült felmérések is azt bizonyítják, hogy a szexuális vágy mértéke a kezdeti fellángolás után nagyobb valószínűséggel különbözik, mint egyezik a pároknál. Hogy a férfi vagy a nő vágya a nagyobb, az már változó.

2. tévhit: A nőknek nincs kimondottan szexuális vágya, inkább intimitásra vágynak. Csak így ébreszthető fel a vágyuk, majd ezen keresztül jutnak el az orgazmusig.

Kissé leegyszerűsítő modell. Naná, hogy intimitásra vágyunk! De nem csak arra önmagában! Igenis, létezik a puszta nemi vágy nőknél is! A Masters & Johnson házaspárnak, akik a szexuális forradalomi idején végezték áldásos tevékenységüket, nagyon hálásak vagyunk, hogy ezt a tézist felállították, mégis, kellett hozzá egy nő: Helen Singer Kaplan, aki kijelentette, hogy létezik a női nemi vágy. Mégis egy következő nő, Rosemary Basson jelentette ki, hogy a női nemi vágy a szeretkezés bármelyik szakaszában feltámadhat, ez leginkább a nő tapasztalatától függ. (Khm… Kedves magyar nyelvű olvasóim, létező kutatóról van szó, istenbizony nem én találtam ki a nevet!)

3. tévhit: A nők 43 %-a szexuális diszfunkcióban szenved.

…vagy 86. Vagy akárhány. Lárifári! Ahány felmérés, annyiféle szám fog kijönni aszerint, hogy milyen kérdéseket tesznek fel a nőknek. Mert ki merne őszintén „nem”-mel válaszolni arra a kérdésre, hogy „Tapasztalt-e Ön problémát a nemi életében az elmúlt év meghatározott két hónapja alatt?” Könyörgöm: kérdezte valaki, hogy pl. volt-e kellő intimitás, bizalom? Senki nem firtatta az esetleges kapcsolati problémákat, kulturális elvárásokat a háttérben vagy a nők egészségügyi állapotát. Így ezekre a „tudományos” kutatási eredményeket tartalmazó dossziékra nyugodtan rá lehet írni: „Kuka”. Nagy hasznot fognak hajtani a gyerek sulijának papírgyűjtéskor, másra nem igazán jók. De hogy disztingváltan fogalmazzak: enyhén szólva pontatlanok a nem kellőképpen kidolgozott kutatási feltételek miatt.

4. tévhit: Az erős szexuális vággyal rendelkező nő eltér a normálistól. (És még enyhén fogalmaztunk, mert néhány sör után a legkulturáltabb hímsoviniszta kutató is ribancnak fogja titulálni, de minimum a mája mintázatára tesz megjegyzéseket.)

Wentland és munkatársai (Wentland, Jocelyn J.; Herold, Edward S.; Desmarais, Serge; Milhausen, Robin R.) kutatásaiból kiderül, hogy a megkérdezett nők 52 %-áról elmondható, hogy „erősen szexuális töltetű”. Habár nem a szexuális vágyat vizsgálták, az aktív nemi életből lehet következtetéseket levonni arra nézvést, hogy az erős nemi vágy nőknél nem olyan ritka, mint azt feltételezik.

5. tévhit: A nők szexuális vágya teljesen más, mint a férfiaké.

Kristen Mark kutatásainak az a legmeglepőbb és legérdekesebb eredménye, hogy a férfi és női szexuális vágy között mindössze annyi különbség van, mint a férfiak és a nők között általában. Ezen ő azt érti, hogy az utóbbi időben akkora hangsúlyt kapott a nők és a férfiak közötti különbség hangsúlyozása, hogy már hajlamosak vagyunk csak erre koncentrálni. Ez azonban nem hoz egymáshoz közelebb, épp ellenkezőleg: eltávolít egymástól. Senki nem végzett az elmúlt évtizedben olyan kutatást, amely ezt a nemek közötti hatalmas szexuális vágyakra vonatkozó eltérést alátámasztaná. Markék azt találták, hogy a nemi vágyak közötti eltérés sokkal inkább az adott párkapcsolat, mint a nemek közötti eltérés kérdése.

A nemi vágy – női és férfi egyaránt – egyáltalán nem egyszerű dolog. Sokkal inkább egy bonyolult kirakóshoz hasonlít, amelyben a darabokat még csak most próbáljuk összerakni. A fönti negatív mítoszok senkinek sem segítenek, csak újabb és újabb problémákat generálnak. Ha megszabadulunk ezektől, akkor előrébb léphetünk a szexuális kultúra területén you can find out more.

(Forrás: K. Mark) 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük