6 gyakori párkapcsolati probléma és megoldásuk

orditono3

Párkapcsolati problémák – a stressz oka és következménye

Párkapcsolati problémák – de ez természetes?

„Minden egy hétnél régebbi házasságban találunk okot a válásra. Az igazi trükk az, hogy újra és újra okot találjunk a házasságra.” Robert Anderson

Na igen. Elmúltak a mézeshetek, előütköznek az első párkapcsolati problémák. A rossz hír, hogy ezeket nem tudjuk kikerülni. A jó viszont, hogy közös erőfeszítéssel túltehetjük magunkat az összesen. Létezik még ennél is jobb hír: ha a párnak csak az egyik tagja akarja a változást, valamennyire egyedül is eredményre juthat.

Lássuk hát, melyik az a 6 leggyakoribb probléma, amibe egy párkapcsolat belefuthat:

1. párkapcsolati probléma: pénz

Ahol komoly megélhetési gondok vannak, ott egyértelmű, hogy első helyen áll a pénzzel kapcsolatos állandó stressz. Sajnos ott is jellemzőek a pénz körül forgó viták, ahol ez csupán ürügy. Valami egészen más áll a háttérben: hatalmi harcok, különböző értékek előtérbe kerülése. Elmondható, hogy a pénzen sokat aggodalmaskodó fél általánosságban is kevésbé lesz türelmes és megértő. Más dolgokba is beleköt, az utolsó szóért harcol, anélkül kötözködik, hogy észrevenné, mire is megy ki a játék.

2. párkapcsolati probléma: gyerekek

Korunk idealizált gyermekképe nyomán az ifjú pár gyönyörű ábrándképeket színezget a gyerekekről. Gondoljunk csak a reklámokban vidáman ugrándozó ideális családra! Ehhez képest komoly a koppanás a valósággal szembesülve, mikor megérkezik a családba a kicsi, magatehetetlen csecsemő, aki sokat, néha megnyugtathatatlanul sír és állandó gondoskodásra szorul. Érthető, hogy növekszik a stressz szintje a párnál, hiszen komoly felelősséget vállaltak, ráadásul a családon belüli szerepük is éppen átíródik. Ha a pár mindkét tagja tudatosan készül a szülői szerepre, felkészül a várható problémákra, akkor a konfliktusok nagy része megelőzhető.

3. párkapcsolati probléma: napi stressz

A munkahelyi stressz, vagy éppen a bolti eladó pökhendisége egyaránt idegesíthet bennünket. Akárcsak a pénzzel kapcsolatos gondok, a napi stressz is tovább ronthatja a már meglévő párkapcsolati problémákat, habár nem azonosak velük. Az általános napi stressz is próbára teheti a türelmünket és az optimizmusunkat, így alig marad muníciónk a párunkhoz való kapcsolat ápolására, érzelmileg kimerülhet a kapcsolat. Figyeljünk tudatosan a napi stressz csökkentésére! Kiváló erre a sport, egy kiadós séta, és ne feledjük: mindenkinek jár naponta egy óra csak magára, amikor elmerülhet egy regényben vagy egy kád forró vízben!

4. párkapcsolati probléma: túl szoros napirend

A túlzsúfolt napirend is néhány okból párkapcsolati problémákhoz vezethet. Először is: azok a párok, amelyek nagyon elfoglaltak, általában stresszesek, különösen, ha nem fordítanak kellő figyelmet az alvásra és a minőségi étkezésre. Továbbá kevésbé érzik magukat összetartozónak, mivel kevés időt töltenek együtt, és elkülönülten élik az életüket. Végül, ha nem működnek együtt csapatként, (akkor is, ha teljesen más a feladatkörük, ha nem fednek le minden feladatot), hamarosan azon kapják magukat, hogy megint olyasmin vitáznak, hogy kinek kell elhozni a gyereket az óvodából, vagy megszervezni a családi nyaralást vagy elindítani egy adag mosást. Mivel a túlzsúfolt időbeosztás nem vezet automatikusan párkapcsolati problémákhoz, nem tűnik kihívásnak, amin mindenképpen dolgozni kellene.

5. párkapcsolati probléma: rossz szokások

Néha icipici dolgokon múlik a boldogság. Minden víziváshoz új poharat vesz elő, széthagyja a szennyeseit vagy reggelente púderes lesz a mosdókagyló. Apróságok, melyek jelentéktelennek tűnnek, ezért sokszor nem is tartjuk említésre méltónak. Vagy pedig igen és a párunk bagatellizálja el. Így is, úgy is halmozódik a bosszúságkupac, míg egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy a „jelentéktelen apróságok” miatt már szétvet az ideg. Sokszor megszokásból alakul ki egy rossz szokás, és ritkán hozunk tudatos döntést arról, hogy ezek miatt morogjunk és kritizáljuk a másikat. Észre sem vesszük, és állandósult a puskaporos hangulat. Érdemes hát komolyan venni ezeket a panaszokat és tudatosan tenni a megváltoztatásukért!

6. párkapcsolati probléma: gyenge kommunikáció

A párkapcsolati problémák talán legbiztosabb előrejelzője a rossz vagy a negatív kommunikáció. John Gottman kutató és csapata képes volt igen nagy biztonsággal megjósolni a párok pár perces megfigyelése alapján, hogy néhány éven belül tönkremegy-e a házasságuk. Mindössze kommunikációjuk dinamikájának elemzése elégséges volt ahhoz, hogy egyértelműen kiderüljön: a negatív kommunikáció a párkapcsolat megromlásához vezet. A kulcs az egészséges kommunikáció. Ha a kommunikáció nem tudatos, éretlen, rossz minták alapján zajlik, akkor borítékolható a párkapcsolat hanyatlása. Fordítsunk kellő figyelmet a helyes párkapcsolati kommunikációra! Itt tudok neked többet segíteni: Könnyű párbeszéd – Online Párkapcsolati Kommunikációs Tanfolyam 

Ha párkapcsolati problémáidra szeretnél mielőbb segítséget kapni, iratkozz fel a hírlevélre itt oldalt!

  • Elárulom neked a tartós párkapcsolat öt titkát
  • megtudhatod a menthetetlen párkapcsolat okait
  • 7 bevált megoldást nyújtok, ami megmentheti a párkapcsolatodat
  • folyamatosan frissülő blogomból újabb és újabb tudnivalókat osztok meg veled, hogyan működtesd jól a kapcsolatodat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük