De mi van, ha a partner nem partner?

Párkapcsolati problémát egyedül megoldani?

Előző blogbejegyzésemben arról írtam, hogyan tudtok megoldani egy párkapcsolati krízishelyzetet. Az ideális megoldás a helyes párkapcsolati kommunikáció. De mi a helyzet akkor, ha a partner a kisujját sem mozdítja a kapcsolat megmentése érdekében?

Nos, ilyenkor egy kérdésre kell válaszolnod: mit akarsz te?

Ha meglepődtél ezen a kérdésen, az azt jelzi, hogy eddig soha nem a saját igényeidet, érdekeidet nézted. Hát eljött az ideje! Természetesen ezután is érezheted úgy, hogy bár párod semmit sem akar tenni a kapcsolat megmentése érdekében, te szereted őt, és fontos neked, hogy együtt maradjatok. Az eredmény persze kétesélyes: lehet, hogy annyira nem érdekli már a kapcsolat, hogy szakít vagy legalábbis érzelmileg távol marad. De könnyen lehet, hogy értékeli a kitartásodat, állhatatosságodat és egyszer csak, szinte észrevétlenül „megérkezik” a kapcsolatba. Ez azonban nem rövid folyamat. Hiszen gondolj csak bele: egy szilárd meggyőződés fog átváltozni. Ez érett embernél nem megy egyik pillanatról a másikra. Neked a cél adhat erőt, hogy együtt maradjatok. Eközben azonban fontos, hogy kiláss a dobozból, és az élet más területein is keress örömforrásokat. Sport, baráti társaság, klubok, új hobbik – mind-mind építeni fog téged. Innen is kapsz egy csomó energiát, ami természetesen a párkapcsolatodra is pozitív hatással lesz. Ha jókedvűen, lelazulva jössz haza egy baráti összejövetelről vagy egy rock and roll partiról, a te stressz-szinted is csökken, és ezt viszed át a kapcsolataidba is. (Becsapós kérdés: mit kellemesebb nézni: kipirult, boldogan mosolygó arcot, vagy összeszorított ajkú, megnyúlt ábrázatot?)

Búcsúzóul álljon itt a nagyszerű színész, Kállai Ferenc és felesége házasságának példája, akik hatvan évig éltek együtt. Kállainál nem volt ritka a félrelépegetés, rendszeresen beleszeretett színpadi partnernőibe. Azonban a gyönyörű francia nővel, Colette Dereallal való kapcsolata, úgy tűnt, az összes addiginál mélyebb. Kállai válni akart, hogy legalább felesége ne szenvedjen, Mara azonban kitartott férje mellett, csak, hogy mellette lehessen. Egy ideig eltartott ez a furcsa szerelmi háromszög, melyben mindhárom fél elismerte és szerette egymást, aztán a Colette-tel való kapcsolat véget ért. Kállai öregen már úgy nyilatkozott, hogy ha a felesége nem állt volna mellette, ő az árokparton végezte volna.

Senkit sem akarok teljes önfeladásra buzdítani, a fenti példát mindössze annak illusztrálására hoztam, hogy ismerned kell a saját igényeidet, ismerned kell a párodat és az aktuális élethelyzetet. Hiszen Mara is okos asszony volt, tudta: az idő neki dolgozik. A szép francia színésznő újdonság, de férje nem beszél franciául, a kapcsolat előbb-utóbb tarthatatlan lesz, ellaposodik. Az ő esetében működött az idő-faktor erőssége. Tehát mint minden kapcsolat, így minden kapcsolati krízis is más és más, a mérlegelés lehetősége pedig a felek kezében van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük